banner
Koningsdag

Een aantal jaar geleden dronk ik op Koningsdag nog wel eens een König Pilsner. Of at een oranje wortelsoep. Dit jaar ging Koningsdag geruisloos voorbij.
   Ik krijg steeds minder voeling met Nederland. Mijn Nederlanderschap uit zich nog slechts in mijn blijdschap als Matthieu van der Poel wint. Of Sifan Hassan.

28 april 2023, Steven Verhelst 
Verlate verjaardag

Soms vergeet je een verjaardag - daar heb ik wel eens last van.
   Vandaag realiseerde ik mij pas dat ik de 25ste verjaardag van de film The Big Lebowki.
   Op 8 maart 1998 kwam The Big Lebowski uit in de bioscopen in de Verenigde Staten. Het was geen overweldigend succes in de bioscopen, maar sindsdien heeft de film een grote schare aan fans - mij inclusief.
   In Amerika, maar ook in andere landen, zijn er jaarlijks "Lebowski" feesten. Ter ere van de tiende verjaardag in 2008, kwam de DVD opnieuw uit, verpakt in een bowlingbal. Bij de twintigste verjaardag werd de film opnieuw vertoond in de Cinema in Leuven (en ging ik verkleed als The Dude naar de bioscoop).
   De 25ste verjaardag heb ik dus gemist.
   Wat kan ik doen?
   Een kaartje sturen?
   Een telefoontje?
   Of gewoon nog eens de film bekijken?

23 april 2023, Steven Verhelst 
Banenendag

19 april is internationale bananendag. Dat las ik ook maar toevallig in een nieuwsbrief van mijn universiteit.
   De banaan is een van de meest gegeten soorten fruit. Wereldwijd worden er per jaar maar liefst 100 miljard banenen gegeten. Ik schat dat ik er zelfs minstens honderd per jaar eet.
   Bananen zijn een goede bron van kalium, vitamine B6, vitamine C en vezels. Er schijnen wel duizend verschillende bananensoorten te zijn, maar degene die gegeten wordt, is voor het overgrootste deel de Cavendishbanaan. Waar de originele bananen uit de natuur zaden in de vrucht hebben, is de Cavendishbanaan een zaadloze, die door klonen vermeerderd moet worden.
   Alle planten die dit type banaan dragen, zijn genetisch identiek. Op alle plantages. Dit maakt ze extra gevoelig voor ziektes, en er gaan al jaren schimmelinfecties rond. De klimaatopwarming zal dit waarschijnlijk niet beter maken.
   Misschien moet ik mijn bananenconsumptie minderen, en daarvoor beter een lokale appel eten. Een paar weken terug kocht ik van een boer die de straten langs ging, een kist met vijftien kilo appelen. Maar het is nog wachten tot 16 september voor internationale eat-an-apple-day.

19 april 2023, Steven Verhelst 
Herkules

Herkules

De Herkules is een monument boven op een berg in Kassel, Duitland. Sinds een paar jaar staat het op het werelderfgoed van UNESCO.
   Je kunt het vanuit het centrum van Kassel zien liggen, en het lijkt niet ver.
   Elke inwoner van Kassel verklaart je voor gek als je zegt dat je er heen wilt lopen.
   Zeven jaar geleden liep ik al van Schloss Wilhelmshöhe, aan de voet van het Bergpark Wilhelmshöhe, naar boven in ruim een kwartier. Onlangs besloot ik vanuit de stad Kassel zelf naar het monument te rennen. En terug.
   Ik vertrok vanuit de wijk Harleshausen, en de weg ging meteen stijl omhoog. Was dit wel een goed plan? Ik liep deels door het bos, ik nam een paar verkeerde afslagen, raakte in een valpartij over een boomstronk, en moest zeker vijf keer op mijn gsm kijken om niet fout te gaan, maar uiteindelijk stond ik in minder dan drie kwartier boven.
   Het laatste deel waren meer dan vijfhonderd traptreden omhoog. Uitgeput en wankelend, als een Rocky Balboa na een bokswedstrijd, kwam ik zegevierend boven. Ik hijgde een paar minuten uit en keek uit over de nevelige stad. Daarna begon ik aan mijn terugtocht. Het enige voordeel: die was bergaf.   

17 april 2023, Steven Verhelst 
Karel

Karel

De Gouden Carolus Tripel is een bier met vrij veel koriander erin. Lekker wel. Het schijnt te werden gedronken bij de vossenjacht van Keizer Karel en is vernoemd naar zijn gouden munten.
   Op de lagere school werd ik door klasgenoten ook Karel genoemd.
   "Omdat je eruit ziet als een Karel," zeiden Huib en Ronnie.
   De roepnaam Karel werd zo gebruikelijk dat zelfs de meester vroeg of hij me voortaan Karel moest noemen.
   Toen ik naar de middelbare school ging, hield het op, want de meeste van mijn klasgenoten gingen naar andere scholen. Slechts af en toe word ik aan de naam Karel herinnerd - als ik een Gouden Carolus Tripel drink, bijvoorbeeld.

14 april 2023, Steven Verhelst 
Zwaarste lijst

Elk jaar wordt op paasmaandag op radiozender Studio Brussel De Zwaarste Lijst uitgezonden. De 66 zwaarste gitaarmuzieknummers.
   Heavy metal.
   Precies mijn ding.
   Zoals de meeste jaren staat Master of Puppets van Metallica op nummer 1. Terwijl ik meestal stem op Slayer's Dead Skin Mask, Black Sabbath's Paranoid en een variabel derde nummer. Rammstein, Judas Priest, Amon Amarth, Alice in Chains (al is de laatste band meer grunge dan metal).
   Dit jaar zat ik op de rand van het bed van mijn zoon een verhaal van Jip en Janneke voor te lezen, terwijl van beneden zacht de klanken van Metallica zich naar boven bewogen.

11 april 2023, Steven Verhelst 
Hulk

Mijn vierjarige zoon is plotseling geobsedeerd door superhelden van Marvel - waarschijnlijk door vriendjes op school. HIj praat vooral over Spiderman en de Hulk.
   Vroeger las ik ook zulke comics. Ik had er nog een paar in mijn boekenkast op zolder staan, gekocht voor een gulden vijftig bij de sigarenboer. Nu slaat mijn zoon langzaam de bladzijden om en staart naar de felgekleurde karakters.
   Vroeger was er ook een televisieserie van de Hulk. Ik heb alleen de aankondiging gezien, want zulke series mocht ik als kind niet kijken. De Hulk was niet groen, maar grijs, want wij hadden thuis nog een zwart-wit televisie.
   Ik denk niet dat de serie nog wordt uitgezonden of ergens op internet te zien is, maar wie weet is hij op dvd verkrijgbaar - want commercie speelt in op nostalgie, zoveel is zeker.

7 april 2023, Steven Verhelst 
Onveranderlijk

fiets

Sommige dingen veranderen niet.
   Het draaien van de aarde. De koppigheid van de mens. De getijden. En ook de fietsen in de grachten en riviertjes door studentensteden.

5 april 2023, Steven Verhelst 
Subsidies

Begin april is de deadline voor het indienen van subsidieaanvragen voor wetenschappelijk onderzoek bij het FWO (Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen) - dat is geen grap.
   Hoewel het goed is om af en toe goed na te denken over je toekomstplannen, en de beste plannen te waarderen met subsidies, vind ik dat geen excuus om wetenschappers niet een bepaald basisbudget te geven waarmee zij onderzoek kunnen doen. Met als gevolg dat sommige professoren zonder medewerkers zitten, dat gesubsidieerde projecten soms niet kunnen worden afgerond bij gebrek aan vervolgfinanciering, en dat wetenschappers veel van hun tijd kwijt zijn met het schrijven van subsidieaanvragen, omdat de kans ze toegekend te krijgen vrij laag is. Soms minder dan 15%.
   Behalve tijdsverlies levert het ook een hoop teleurstelling en frustratie op - en dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

3 april 2023, Steven Verhelst 
Voorbij

Ik had mijzelf voorgenomen om drie maanden geen alcohol te drinken en drie maanden geen toegevoegde suiker. Om mijn discipline te testen. Om wat gewicht kwijt te raken.
   Ik was gedisciplineerd genoeg om ook drie keer per week hard te lopen - of het nu regende of vroor. Ik was gedisciplineerd genoeg om 's ochtends om kwart voor zes op te staan om spierversterkende oefeningen te doen. Ik was gedisciplineerd genoeg om elke week meerdere keren pokertheorie te bestuderen. Ik was gedisciplineerd genoeg om voor het ontbijt mijn e-mails al te lezen.
   Nu zijn de drie maanden voorbij, ben ik ruim 5,5 kilo afgevallen, is mijn buik gekrompen, heb ik mijn beste tijd op de 10 kilometer hardlopen geëvenaard, en maak ik winst met online poker spelen.
   Vanochtend ging ik gewoon weer een uurtje hardlopen, alsof er niks veranderd was. Maar daarna nam ik een glaasje cassis, zelf aangelengd uit zwartebessensap en spuitwater (want cassis is iets typisch Nederlands).

1 april 2023, Steven Verhelst 

Archief 2023www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden