banner
In deze link een selectie van blogs van 2022.

31 december 2022, Steven Verhelst
Woorden - Lul de behanger

Heb je in 2023 een scheldwoord nodig voor een sullig persoon? Denk dan ook eens aan 'lul de behanger'. Een vrolijke uitdrukking, die je nauwelijks meer hoort, maar die voor de ontvanger - ondanks het woord 'lul' - onnodig denigrerend is.
   Andere aan te bevelen woorden voor 2023: palavaleren, sakkerloot, antimakassar, zwetser, oetlul en verweggistan.

29 december 2022, Steven Verhelst 
Woorden - Zeg 'ns aaa

zeg 'ns aaa

Je hoort het misschien wel eens bij de dokter wanneer er in je keel gekeken moet worden. Zeg 'ns aaa.
   Maar een oudere generatie kent deze uitdrukking natuurlijk als titel van een van de meest populaire comedieseries van de Nederlandse televisie. Die was van 1981 tot 1993 op televisie en volgde het leven van Mien Dobbelsteen, een huishoudster in het huis van een dokter.
   Het was elke week op prime time op televisie en ik herinner me nog dat mijn hele familie er naar keek.
   Verschillende acteurs uit de serie zijn al overleden. Deze week overleed John Leddy, die de man van Mien Dobbelsteen speelde.
   De serie heb ik nooit opnieuw gezien, want sommige humor kan erg gedateerd zijn, en ik ben bang dat dat bij deze serie zo is. 

26 december 2022, Steven Verhelst 
Handschoenen - 2

De antwoorden op mijn vragen van twee dagen geleden, weet ik wel.
   In bar-restaurant Nola's liet ik ooit een grijs sweatshirt liggen. De volgende dag belde ik nog op, en ook naar de kroeg waarnaar we later op de avond belandden, maar niemand had iets gevonden.
   Ooit verloor ik mijn lievelingsvest in een club in Düsseldorf. Ik had het ergens in een hoek gelegd, samen met onze rugtassen, waarna we ons korte tijd op de dansvloer begaven. Toen we de club verlieten, merkte ik al snel dat het weg was. Ik keerde nog terug, maar met mijn halfdronken hoofd zag ik het ook niet meer helder, en het vest werd nooit gevonden.
   In Italië ben ik ooit een sjaal verloren. Ik merkte het al toen ik de trein uit was, maar ik durfde niet terug te gaan, uit angst dat de deuren dicht zouden gaan en ik naar een onbekende bestemming vervoerd zou worden.
   Een onbekende bestemming, denk ik nu. Zou dat dan zo slecht geweest zijn? Dan was ik nu misschien appelplukker in een dorpje in Noord-Italië, sommelier in een restaurant in Lyon, of runde een souvenirwinkeltje in  Zuid-Tirol...    

21 december 2022, Steven Verhelst 
Handschoenen

Ik ben ze al regelmatig op straat tegengekomen, deze winter. Kledingstukken. Specifiek gezien handschoenen, mutsen, sjaals, en een enkele trui.
   Hoeveel kledingstukken verloor ik ooit? Hoeveel truien of pullovers vergat ik in de kroeg? Hoeveel sjaals liet ik in de trein liggen? Hoeveel handschoenen dwarrelden er uit mijn jas? En waarom zijn het altijd weer die handschoenen die men verliest?

19 december 2022, Steven Verhelst 
Flashback

We never make it, zei Chinaski.
   We can try. Racetrack's not too far.
   Deze woorden speelden door mijn hoofd terwijl ik zo hard mogelijk rende van de gate waar ik geland was naar de gate waar mijn vlucht naar Brussel zou vertrekken. Mijn vlucht had precies zoveel vertraging als overstaptijd. Het was rennen tegen beter weten in.
   Ik kreeg een flashback naar de treinreis die ik ooit maakte van Freisng naar Ljubljana. Toen had ik ook nul minuten overstaptijd, en rende ik zoals Mr. Pink uit Reservoir Dogs rende met de tas diamanten, mensen opzij schuivend en uitscheldend.
   Toen haalde ik de trein,en nu haalde ik mijn vliegtuig ook.
   Sterker nog: het vliegtuig bleef nog bijna twee uur staan omdat er problemen waren op de luchthaven. Allerlei problemen. Met het inladen van de koffers, met het sneeuwvrij maken van de landingsbanen, met he weghalen van ijs van het vliegtuig...
   Een volgende keer ga ik wel met de trein. Of blijf ik thuis.

16 december 2022, Steven Verhelst 
Woorden - Elfstedenkoorts

De temperaturen beginnen dan eindelijk te dalen tot onder het vriespunt. Hier en daar proberen ijsmeesters van schaatsclubs natuurijsbanen te maken door 's nachts millimeter voor millimeter water op een stuk asfalt of weiland te spuiten.
   Maar is er al een praatprogramma geweest met Erben Wennemars of Erik Hulzebos over de Elfstedenkoorts?
   
Ik geloof niet dat er voorlopig rekening gehouden moet worden met een Elfstedentocht. In de eerste 21 jaar van mijn leven, werd de Tocht der Tochten drie keer verreden. In de afgelopen vijfentwintig jaar geen enkele keer meer. Hoeveel Tochten zouden er nog restten tot mijn dood? Eén? Twee? Géén?

13 december 2022, Steven Verhelst 
Woorden - Tang

In een bekende aflevering van het Vlaamse televisieprogramma Jambers spreekt presentator Paul Jambers met alcoholist René, die in de vijftig is en bij zijn moeder in het bejaardenhuis woont.
   Op een gegeven moment roept hij tegen zijn moeder, die ontkende dat ze zijn vrouwen niet kon dulden: "Zotte ros! Zotte ros!"
   Ik dacht dat het "onzin" betekende, "geoudehoer".
    Nu pas weet ik dat het Antwerps is voor een kreng van een wijf. Een kutwijf. Een tang.
   Wanneer hoorde jij voor het laatst het woord 'tang' voor een vrouw?

9 december 2022, Steven Verhelst 
Woorden - Even

Op 1 januari woon ik zeven jaar in België, en ben ik bijna negentien jaar weg uit Nederland.
   Mijn taalgebruik vervlaamst langzaamaan, maar af en toe gooi ik er nog een Hollandse uitdrukking uit.
   Even uit de lul brullen bijvoorbeeld.
   Waarschijnlijk hoorde ik het als student in Leiden het vaakst. We wachtten zo lang mogelijk met naar het toilet gaan om zo min mogelijk kroegtijd te hoeven verliezen.
   Op een gegeven moment moest je toch.
   Dán samen.
   'Even uit de lul brullen,' zei R. dan, als we met de gulp open voor de pisbakken stonden.
   En B., die aan de andere kant van mij stond, zuchtte: 'Beter nog dan klaarkomen.'
  Nu gebruik ik de uitdrukking nauwelijks meer. Alleen soms, als ik in mijn eentje voor de urinoirs sta en niemand mij kan horen...

6 december 2022, Steven Verhelst 
Groot dictee

Vorige week vond het Groot Dictee der Nederlandse taal plaats. Niet zo prominent als vroeger, met Philip Freriks op televisie, en de eeuwige Bart Chabot als prominente deelnemer die vooraf de loftrompet stak over de gratis kroketten. Het Dictee is verbannen naar de radio. Waarschijnlijk omdat het weinig spannende televisie is.
   Maar moet televisie dan altijd spannend zijn?

3 december 2022, Steven Verhelst 
AIDS

1 December is wereld AIDS dag. En is er nieuws? Jazeker.
   Medicijnen tegen AIDS werken beter dan ooit, en mensen die besmet zijn met HIV hebben niet-detecteerbare hoeveelheden virus in hun bloed, waardoor zij niet meer besmettelijk zijn.
   Maar het slechte nieuws is dat er desondanks meer mensen besmet raakten. De verklaring? Conservatisme. In veel landen komen conservatieve politici in de regering, met stigmatisering van niet hetero-mensen en minder goede toegang tot preventiemiddelen ten gevolge.
   Wanneer stoppen mensen met zich bemoeien wat anderen in hun slaapkamer doen?

1 december 2022, Steven Verhelst 

Archief 2022

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden