banner
Breakdance

wk breaking

Dit weekend was in Leuven het WK Breaking.
   Breaking is beter bekend als breakdance, het straatdansen dat in de jaren 70 in de hiphopcultuur ontstond.Maar het heeft meer weg van een turnoefening op de mat, ondersteund door luide breakbeats. Zonder spieren, lichaamsbeheersing en veel trainen maak je niks klaar.
   Breaking is volgend jaar op de Olympische Spelen in Parijs zelfs opgenomen als officiële sport, en het WK in Leuven was een mooi voorproefje. De finales werden zelfs live uitgezonden op de Belgische TV.
   's Avonds probeerde ik zelf een paar moves - de baby freeze, de helicopter - maar het lukte nauwelijks en zag er weinig flitsend uit. Gelukkig bestond mijn publiek slechts uit een paar rondslingerende knuffelbeesten van mijn kinderen.  

24 september 2023, Steven Verhelst

Oktoberfest - langzaam anders

Oktoberfest2008

Als er iets traditioneel is, dan is het wel het Oktoberfest. Je weet wel, het drink- en brasfestijn in München, waar door mannen in Lederhosen en vrouwen in Dirndls jaarlijks miljoenen liters bier achterover worden geslagen.
   Toen ik nog in de buurt van München woonde, ging ik elk jaar wel een keertje naar Oktoberfest. Voor het eerst was dat in 2008, toen ik aan het eind van de dag niet meer wist wat links en rechts was, en iemand mij voor de zekerheid even naar het juiste metrostation bracht.
   Al in 2010 of 201 vond ik het te commercieel worden. En de prijzen voor een liter bier lagen toen nog onder de tien euro. Nu betaal je voor een Maß bier in de Schottenhameltent van Spatenbräu 14,50 euro...
   Toch is er ook langzaam verandering op het traditionele Oktoberfest, zo berichtte de NOS. Meer vegetarische gerechten, meer biovlees en regionale producten. En ook sommige karikaturen op kermisattracties die racistisch of seksistisch ge-interpreteerd kunnen worden, zijn verdwenen.
   Het is natuurlijk een goede stap, maar desondanks zul je mij niet snel meer op het Oktoberfest zien. Ik drink thuis wel een biertje.

20 september 2023, Steven Verhelst

Parcours

parcours

Op de Vlaamse televisie was een documentaire over de tijd tussen het begin van cotona en het WK wielrennen 2021, dat in Vlaanderen plaatsvond. Het ging specifiek over de stad Leuven, waar het WK plaatsvond, en waar ik woon.
   Sommige maatregelen kon ik me nauwelijks meer herinneren. De grootte van de 'sociale bubbel', dat we eerst wel afstand moesten houden, maar geen mondmasker dragen, dat mensen wel buiten in een park mochten wandelen, maar niet op bankjes mochten zitten, en wanneer werd de avondklok ook alweer ingevoerd?
   De horeca, de kappers en andere contactberoepen hebben een enorme dreun gehad, en door de opvolgende energiecrisis is het er niet makkelijker op geworden.
   Gelukkig kon het WK wielrennen in september 2021. Voor het eerst in jaren was de stad weer gevuld met enorme mensenmassa's. Ik hoorde getallen van een half miljoen mensen die zijn komen kijken. Het WK werd in de documentaire, die de toepasselijke naam 'parcours' had, gepresenteerd als een soort bevrijdingsfeest: de coronavaccins waren gezet, de maatregelen waren voorbij, het leven ging weer naar normaal.
   En ja, we zijn weer naar normaal gegaan. Ik geef weer handen, als ik iemand tegenkom. Ik ga weer op vakantie. Ik trek geen mondmasker meer aan in de winkel en op de trein. Alleen naar de kapper ga ik niet meer. Maar dat ging ik voor corona ook niet.

15 september 2023, Steven Verhelst

Vallen en opstaan

Doordat ik in de gehele maand augustus schreef over mijn vakantie-ervaringen tijdens de maand juli, heb ik geen tijd gehad om te schrijven over het WK atletiek. Nederland deed het goed, met twee gouden, een zilveren en twee bronzen medailles. Daarnaast waren er ook twee valpartijen, vroeg in het toernooi, tijdens de finale 10.000 meter voor vrouwen en de 4x100m gemengd. Zowel Sifan Hassan als Femke Bol vielen in medaillepositie - misschien zelfs goud - voordat zij de finish konden bereiken.
   Je kracht ligt niet in wat je doet als je wint, maar in hoe je reageert wanneer je verliest. Hassan en Bol deden dat uitstekend en lieten zich niet van de wijs brengen, maar wonnen elk nog twee medailles.
   Laat dat een inspiratie zijn.
   Iedereen is een loser - zoveel is zeker. Je moet er alleen mee leren omgaan.

12 september 2023, Steven Verhelst

Het laatste avondmaal

Brezel en Bier

Ik zat in de trein vanuit Dortmund naar Leuven. Ik was voor de laatste keer op bezoek geweest bij het instituut waar ik een nevenaanstelling heb, want ik heb besloten die aanstelling stop te zetten.
   Dit was de laatste terugreis.
   Of moest ik zeggen: het laatste avondmaal?
   Als je in Duitsland bent, doe als de Duitsers. En wat is er Duitser dan een bier en een brezel?
   Op het Hauptbahnhof van Keulen dronk ik nog een glas Kölsch en at een broodje metworst erbij.
   Nu alleen nog een Curryworst, dacht ik. Dan is mijn Duitse ervaring compleet.

8 september 2023, Steven Verhelst

The Rolling Stones

The Rolling Stones komen met een nieuw album, werd deze week aangekondigd.
  Ik hou wel van de muziek van de Stones.
   Als ik een nummer van de Stones hoor (Gimme shelter, Brown sugar, Paint it back, Satisfaction, ...), moet ik denken zowel aan Boudewijn Büch denken als aan Hank Moody (de hoofdpersoon van de televisieserie Californication). Het geeft me een energiek als ook een melancholiek gevoel.
   Misschien is de drang om te creëren niet verbazend, gezien dat Mick Jagger op 73-jarige leeftijd nog vader werd.
   Hoe houden de bandleden het vol? vroeg ik me af. Wat zal ik doen als ik 80 ben? Ook een CD opnemen? Of eindelijk een boek schrijven?

7 september 2023, Steven Verhelst

Barbie botox

Al een paar mensen die ik ken, zijn naar de Barbie film geweest.
   Ik ga er niet heen. Ik blijf liever thuis op de bank zitten, kijken naar alweer The Big Lebowski, of  naar het journaal om me te verbazen over de wereld.
   In de krant las ik over Barbie botox - een behandeling waarbij de spieren in de schouders worden verslapt zodat het lijkt alsof je een langere nek hebt, net zoals Barbie. Het is misschien niet eens een bijprodukt van de film, want mensen zullen altijd merkwaardige dingen blijven doen. Om uniek te zijn? Of om juist ergens bij te horen?

6 september 2023, Steven Verhelst

Bedevaartstocht op de fiets

Merckx

Het leek een beetje op een bedevaartstocht: ik sprong op mijn Specialized hybride fiets en racete ermee door het Vlaams-Brabantse landschap, langs weilanden met koeien, langs maisvelden, langs boomgaarden met appels en peren, met als doel het geboortehuis van de Kannibaal, Eddy Merckx..

4 september 2023, Steven Verhelst

Einde

Het einde van de zomervakantie is eindelijk aangebroken. Hoera!
   De schoolvakanties in België duren twee maanden: de gehele maanden juli en augustus. Hoe organiseer je dat als ouder? Veel kinderopvang regelen, veel thuis werken.
   Nu vangt de regelmaat van naar school halen en brengen weer aan, en hopelijk is dat goed voor zowel ouders als kinderen.

1 september 2023, Steven Verhelst

Archief 2023


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden