banner
Klimaat

Dit jaar worden er tal van klimaatrecords gebroken. Het was vorige maand al de warmste juni ooit, en deze maand lijkt de warmste maand ooit gemeten te worden. Wereldwijd dan, want in Nederland en België is het de afgelopen weken pestweer.
   Het extreme weer wordt toegeschreven aan klimaatverandering.
   We leven al een tijd lang in het anthropoceen - het geologische tijdperk waarop de mens invloed heeft op de gebeurtenissen en veranderingen op aarde. Maar de gevolgen worden nu echt duidelijk merkbaar. Dan helpt het niet om een keertje met de trein op vakantie te gaan - er moest structureel iets gebeuren om de uitstoot van koolstofdioxide en andere broeikasgassen niet alleen te verminderen, maar helemaal stop te zetten.
   Maar ik ben realistisch, en ik vrees dat het met de stijgende wereldbevolking en de stijgende welvaart in zich nog ontwikkelende landen niet mogelijk is om de vleesconsumptie, en überhaupt de massaconsumptie, genoeg af te remmen om verdere klimaatverandering te kunnen voorkomen.
   Wie weet is de wereld al verwoest voordat het einde der tijden aanbreekt...   .


31 juli 2023, Steven Verhelst

Balletje balletje

balletje balletje

Van balletje balletje hoorde ik ergens half jaren tachtig. Er werd op televisie voor gewaarschuwd, en ook mijn opa had het erover met oom Leo. Dat ze mensen op straat hadden zien spelen om te raden onder welk bekertje een balletje zat.
   "De eerste keer laten ze je winnen," zei mijn opa, "maar als het daarna om het grote geld gaat, verlies je geheid."
   Vandaag was ik op een kinderverjaardag, en mijn dochter kwam aanzetten met drie plastic ijshoorntjes uit de zandbak. Ik stopte er een steentje onder, en schoof ze heen en weer. Ze raadde zelden waar het steentje zat, hoewel een van de ijshoorntjes een andere kleur had. Maar veel rijker dan een schepje zand in mijn handpalm werd ik er niet van.

29 juli 2023, Steven Verhelst

Online!

Sommige vakanties geven je energie, andere zijn vermoeiend en uitputtend.
   Ik denk dat ik terug ben van het tweede soort vakantie.
   Er waren geen merkwaardige musea, geen sporttrainingen, geen wijn- of whiskyproeverijen, geen wandelingen in de bergen of in de woestijn, maar wel treinuitval en slapeloze nachten.
   Maar ik ben terug. Thuis en online. En in augustus zal ik berichten over de beslommeringen en slijtageslagen die een vakantie rijk kunnen zijn.


28 juli 2023, Steven Verhelst

Unplugged

afgesloten

Ik ga op reis en ik neem niet mee: een laptop.
   
Deze foto is al van 15 jaar geleden, toen ik nog geen WiFi had en mijn laptop met kabel op internet moest aansluiten. Tijdens mijn verhuizing van de USA naar Duitsland was ik letterlijk een paar weken unplugged.
   Ook nu zal ik een paar weken niets op deze blog posten, maar op een treinreis door Europa zijn. Hopelijk kan ik na afloop rapporteren over mijn saaie en hopelijk minder saaie avonturen op treinen en ferries.


9 juli 2023, Steven Verhelst

Verjaardag

verjaardag

Deze week is het niet mijn verjaardag of de verjaardag van deze blog, maar van mijn eigen laboratorium.
   Precies vijftien jaar geleden, begin juli 2008, begon ik mijn laboratorium op het gebied van chemische biologie met een focus op protease enzymen aan de Technische Universiteit München, gefinancierd door de Deutsche Forschungsgemeinschaft met een Emmy Noether carrière-ontwikkelingsbeurs.
   Het was een hectische, leuke, spannende, soms frustrerende, teleurstellende, rare, saaie, en ook humoristische, aangename, inspirerende, leerrijke tijd...
   Om bij deze gelegenheid stil te staan, organiseerde ik een korte, hybride meeting, met gastspreker Prof. Laura Edgington-Mitchell van de universteit van Melbourne, een lezing van mij over de ontwikkeling van de diverse projecten binnen mijn laboratorium, korte updates van voormalig medewerkers over hun avonturen sinds ze mijn lab hebben verlaten, en een diner (met pubquiz) om de dag af te sluiten.

6 juli 2023, Steven Verhelst 
Jasper

Ook de tweede massasprint van de Tour werd gewonnen door Jasper Philipsen, uitstekend gelanceerd door Mathieu van der Poel.
   In een documentaire over de Tour van vorig jaar vernam ik dat Philipsen de bijnaam Jasper Disaster heeft. Maar ik denk dat hij die bijnaam nu wel kwijt kan raken.

4 juli 2023, Steven Verhelst 
Tour de France

tour de france 2023

Hij is weer begonnen - die schitterende Tour de France.
   Het is geen traditioneel parcours dit jaar, met proloog, een eerste week vol vlakke etappes met een tijdrit als slot, daarna een bergketen, een aantal overgangsritten gevolgd door een tweede bergketen, een tweede tijdrit en de feestetappe naar de Champs d'Elysee.
   Dit jaar begint de Tour met een heuvelachtige eerste rit in Baskenland. Verder zijn er wel zeventig bergen die beklommen dienen te worden, en slechts een relatief korte tijdrit.
   Het is een Tour voor klimmers.
   Misschien is dat in het voordeel van Jonas Vingegaard.
   Of zal uitdager en tweevoudig winnaar Tadej Pogacar met het geel in Parijs staan?
   We weten het pas over twee weken.

1 juli 2023, Steven Verhelst 

Archief 2023

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden