banner
Groot dictee

Vorige week vond het Groot Dictee der Nederlandse taal plaats. Niet zo prominent als vroeger, met Philip Freriks op televisie, en de eeuwige Bart Chabot als prominente deelnemer die vooraf de loftrompet stak over de gratis kroketten. Het Dictee is verbannen naar de radio. Waarschijnlijk omdat het weinig spannende televisie is.
   Maar moet televisie dan altijd spannend zijn?

3 december 2022, Steven Verhelst 
Reve

kerk

Op een dinsdagavond was ik naar het ziekenhuis gegaan om met een arts te praten over mijn snurken en de mogelijke behandelmethoden. Die bestonden, en varieerden van een soort paardenbit tot operaties die niet mals waren.
   Het bezoek duurde niet lang en na een kwartiertje fietste ik weer door de donkere, koude avondlucht naar huis. In mijn woonplaats Kesse-Lo kwam ik langs een klein kerkje, waar ik licht zag branden. Toen ik passeerde, hoorde ik door de gekleurde ramen gezang komen.
   Vroeger heb ik veel Gerard Reve gelezen. Of hij echt in de leer van de Rooms-katholieke kerk geloofde, betwijfel ik. Maar dat rituelen een invloed hebben op je welbevinden, daar geloof ik stellig in.
   Was het gezang een teken dat ik een bepaalde beslissing moest nemen? Of juist niet? Of moest ik gewoon meer Reve lezen?

22 november 2022, Steven Verhelst 
Mulisch en de onsterfelijkheid

mulisch

Ik droomde dat Harry Mulisch nog leefde. Was hij uit de dood opgestaan, of toch nooit gestorven?
   We ontmoetten elkaar op een terrasje in Amsterdam. Hij zag er oud uit ; geen wonder, want hij zou nu 95 jaar geweest zijn.
   Hij bestelde een biertje, wat mij verbaasde, want ik had verwacht dat hij wijn zou drinken. Wat de dood allemaal met een mens kan doen, dacht ik.
   Dat ik sterfelijk ben, moet eerst bewezen worden, zei hij ooit in een interview.
   Mulisch leeft voorlopig voort in zijn boeken, en in de dromen van bepaalde mensen.

5 oktober 2022, Steven Verhelst 
Terrorisme

Vorig jaar waren de aanslagen van 11 september 2001, toen twintig jaar geleden, nog volop in het nieuws, door de georganiseerde herdenkingen.
   Dit jaar was er nauwlijks aandacht voor, waarschijnlijk door de oorlog in de Oekraïne en de energiecrisis. We have bigger fish to fry.
   Maar hoe zit het met het religieus terrorisme? Is dat nog uit te roeien?
   Ik heb een bioloog ooit horen zeggen (ik geloof dat het Midas Dekkers was), dat religie een foutje in de evolutie van de hersenen is. Dat we ooit, wanneer de mens verder is geëvolueerd, kunnen zeggen: ja, toen de mens nog een primitiever brein had, bestond er nog religie. Maar hoe lang die evolutie nog op zich laat wachten...?

11 september 2022, Steven Verhelst 
Wereld in de war

laatbloeier

De wereld is in de war.
   Niet alleen de mensen, ook de natuur.
   Ik heb het waargenomen de afgelopen jaren, en ik zal het waarschijnlijk nog vaker zien in de toekomst.
   Toen ik afgelopen week op de campus van de universiteit rondliep, zag ik een bloeiende krokus. Of althans iets dat op een krokus leek.
   Was het al weer voorjaar? Of was dit een letterlijke laatbloeier?
   En ik? Ben ik een laatbloeier? Zijn mijn bloemen al jaren geleden verwelkt? Of ben ik ook danig in de war?

27 augustus 2022, Steven Verhelst 
Gezondheidscompensatie

In een attractiepark zag ik een vrouw die twee wortels en een pakje sigaretten in haar hand hield. Ze nam af en toe een hap van een van de wortels. Alsof die het negatieve effect van het sigaretten roken op zou heffen.
   Gezond eten, zodat je ongezond kunt leven. Mag dat?

12 juli 2022, Steven Verhelst
Heet

thee en watermeloen

Een hittegolf was het nog niet, maar desondanks was het al boven de dertig graden. Vroeg in het jaar al. Het zou wel door de opwarming van de aarde komen. Klimaatwetenschappers trokken al de pessimistische conclusie dat de beperking van de opwarming van de aarde, zoals in het Parijs akkoord besloten, zal mislukken.
   De mens is te lui, te veel gehecht aan luxe, te veel een gewoontedier,
   Ik ben met weinig tevreden. Ik zag in de schaduw in mijn tuin met een kopje verse muntthee, een paar stukken ijskoude watermeloen en een boek van Yusef El Halal. Was dit Marokko? Nee, dit is de zomer in België.

18 juni 2022, Steven Verhelst
Kinderfeestje

Wat doe je als vader op een kinderfeestje waar negen 5-6 jarigen komen?
   (a) je gaat achter een boom staan
   (b) je staat met een lampenkap op je hoofd stil in een hoek
   (c) je sluit je op op het toilet
   (d) je doet alsof je onzichtbaar bent
   (e) je gaat een fiets repareren in de garage
   (f) je moet plotseling de auto naar de keuring brengen
   (g) je verstopt je op de zolder
   (h) je gaat onder het bed liggen
   (i) je staat achter een gordijn
   (j) je moet urgent een marathon lopen
   (k) je ligt met buikpijn in bed
   (l)  je gaat een blokje om
   (m) je gaat het hoekje om
   (n) iets anders...
   Ik was gewoon aanwezig op het (verlate) kinderfeestje van mijn dochter. Het was vermoeiend, maar de kindjes hadden het naar hun zin, en dat was ook wat waard. Toch beter dan op het toilet zitten.

22 mei 2022, Steven Verhelst
Pi

14 maart (3/14) is pi-dag.
   Het is ook de geboortedag van Albert Einstein en de sterfdag van Stephen Hawking, de twee meest beroemde natuurkundigen van de afgelopen twee eeuwen. Toeval of heeft het enige kosmologische betekenis? Ik denk het eerste. Want de kosmos, die interesseert zich niet voor deze ronde, blauwe knikker die rondzweeft in een eeuwigheid van leegte.

14 maart 2022, Steven Verhelst
Geheugen

Gerrit Kouwenaar en Joke van Leeuwen.
   Die dichter en schrijver was ik vergeten in onderstaand bericht. Zij werkten ook mee aan de Teleac cursus Schrijven van gedichten en verhalen. Daar kwam ik achter toen ik op het zolder in een onuitgepakte verhuisdoos de videoband vond, waarop ik deze serie had opgenomen.
   Ik stak de band in de oude videorecorder die ook op de zolderkamer staat.
   De videoband - het elektronische geheugensteuntje voor beeld en geluid van voor de tijd van het internet.
   De video was nauwelijks gestart of Bernlef legde uit wat hem interesseerde in het schrijven. Bij veel schrijvers gaat het om hoe mensen zich dingen herinneren. Ik ben meer geïnteresseerd waarom mensen dingen vergeten, en welke mechanismen daar achter zitten.
   Waarom was ik Kouwenaar en Van Leeuwen vergeten? En was dit meer dan een absurd toeval? Of gelooft u niet in toeval?

15 februari 2022, Steven Verhelst
Schrijven

schrijven

In de Leuvense bibliotheek stond ik met twee boeken van Bernlef en Vonne van der Meer in mijn handen. Toeval misschien, of juist niet.
   In 1998 zond Teleac (de Nederlandse educatieve omroep) de serie 'Schrijven van gedichten en verhalen' uit. Hierin vertelden verschillende schrijvers over het schrijfproces. Ik heb de serie nog ergens op een videoband in een verhuisdoos liggen
   Ik herinner me dichters C.O. Jellema, Rutger Kopland en Elly de Waard, maar ook schrijvers Gerrit Krol, Bernlef en Vonne van der Meer, die in deze serie vertelden hoe ze ideeën kregen voor verhalen of gedichten, hoe ze deze verder uitwerkten. De uiteindelijke boodschap was: schrijven is werken. Werken tot het niet leuk meer is. Daar onderscheiden de professionele schrijvers en de aspirant schrijvers zich van elkaar. Aspirant schrijvers stoppen waar het niet leuk meer wordt.  

10 februari 2022, Steven Verhelst

Archief 2022





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden