banner
Avondetappe

Elke avond na de etappe was de NOS Avondetappe op televisie. Soms keek ik live, soms de volgende ochtend online via NPO start. Nu is de Tour de France Femmes, en er valt natuurlijk ook na te praten - op locatie in Frankrijk of gewoon vanuit de studio in Nederland voor een green screen. Maar er is geen Avondetappe. Gemiste kans om het wielrennen voor vrouwen nog meer in het daglicht te stellen.
   Wat dat betreft gaat het op de VRT beter, want Vive le Vélo, het Vlaamse equivalent van de Avondetappe, gaat tijdens de Tour de France Femmes gewoon door. En zo hoort het natuurlijk.

25 juli 2022, Steven Verhelst
Schitterende Tour

Ja, het was een mooie Tour. De favoriet Pogacar werd tweede, een bescheiden Deen won, een Nederlandse ploeg won de meeste eindklassementen en etappes - hoewel er slechts 1 Nederlander in de Tourploeg zat.
   Voor de laatste etappe zette ik de televisie pas aan bij de laatste tien kilometer. Het is een etappe die klassiek eindigt in een eindsprint. En dat werd het ook.
   Maar vandaag was ook de start van de Tour de France Femmes - met veel Nederlandse topfavorieten. Lorena Wiebes won de eerste etappe en mag morgen de eerste gele trui aantrekken. Dat is een goed begin van een andere mooie Tour. Ik heb vertrouwen in echt Nederlands succes!

24 juli 2022, Steven Verhelst
Luxemburgse tripel

battin triple

Ik was op vakantie met mijn gezin en zat even alleen aan de oever van het meer Lac de l'Eau d'Heure in het zuiden van Wallonië.
   Als vader heb je zelden vakantie van je familie.
   Aan het meer lag een kleine cocktail bar, waar ze ook bier verkochten.
   Ik bestelde een Battin triple - een Luxemburgse tripel; ik had het nodig.
   Ik dronk met forse teugen, keek uit over het water en dacht na.
   Wat is opvoeding? Wat moet je doen als vader om je kinderen te ondersteunen en een voorbeeld te zijn? Moet je nog streng zijn of hoeft dat niet? Hoe vaak sta je toe dat je kinderen stout zijn? En wat is eigenlijk stout (behalve een bepaalde soort bier)?
   Deze vragen dienden verdere overdenking, en ik bestelde nog maar een bier.

21 juli 2022, Steven Verhelst
Metamorfose

kokon

Mijn zoon had een pop gevonden.
   Geen Barbie, geen tamagotchi, geen barbapapa.
   Het was een rups die zich had ingesponnen in een kokon.
   Veel insecten ondergaan een metamorfose. Ze worden geboren als larve; een rups of een made. Nadat ze zich volgevreten hebben, bereiken ze pas het geslachtsrijpe stadium.
   Voordat ik het geslachtsrijpe stadium bereikte, had ik grote dromen. Schrijver worden. Dichter. Wielrenner. Professioneel poker speler. Dromen die ik in een kokon inspon en waarvan ik hoopte dat ze later als vlinder zouden uitbreken.
   Wij hadden de pop die mijn zoon had gevonden iin een potje gedaan, zodat we de vlinder eruit konden zien komen. Maar er gebeurde niets.
   Misschien verdrogen de meeste kokonnen, zoals de meeste dromen. Wat restte, was de biobak.

18 juli 2022, Steven Verhelst
Jarig

Vandaag is deze blog jarig. Het is precies vijftien jaar geleden dat deze website gelanceerd werd. Toen woonde ik nog in Palo Alto, Californië. Later verhuisde ik naar Duitsland en nu zit ik al meer dan vijf jaar in België.
   De spannende avonturen van weleer zijn iets minder spannend geworden, zo lijkt het. Of komt het door mijn blik die minder scherp geworden is?

14 juli 2022, Steven Verhelst
Gezondheidscompensatie

In een attractiepark zag ik een vrouw die twee wortels en een pakje sigaretten in haar hand hield. Ze nam af en toe een hap van een van de wortels. Alsof die het negatieve effect van het sigaretten roken op zou heffen.
   Gezond eten, zodat je ongezond kunt leven. Mag dat?

12 juli 2022, Steven Verhelst
Helden

De zevende rit van de Tour de France kwam aan op La Planche des Belles Filles, een berg waarvan stukken tot 24% stijging omhoog gaan en waarvan de laatste 800 meter onverhard is.
   De 25-jarige Duitser Lennard Kämna ging aan kop op de beklimming en lag meer dan een minuut voor op de achtervolgende groep met de favorieten voor de eindoverwinning van de Tour. Bij het ingaan van de laatste kilometer was  hij nog zeker veertig seconden vooruit, en hij perste alles uit de benen. Hij stond op de pedalen en stoempte. Ik stond bijna achter de televisie om hem naar voren te duwen. Maar het bleek niet genoeg voor de aanstormende Pogacar en Vingegaard.
   Met nog slechts honderd meter te gaan, passeerde Vingegaard de Duitser en leek op weg naar een etappezege. Toch kwam op het laatste moment Pogacar - de beresterke Sloveen - nog langszij.
  Alles geven en dan honderd meter te kort komen. Ik voelde de pijn van Kämna.
   Uit pijn van anderen worden helden geboren.
   Pogacar is zo'n held, die hard op weg lijkt naar zijn derde opeenvolgende tourzege. Of staat er nog een andere held op om dat te verhinderen?

8 juli 2022, Steven Verhelst
Wim T. Schippers

Op 1 juli werd Wim T. Schippers 80 jaar.
   Veel mensen kennen heb als stem van Ernie - al is Sesamstraat al jaren van de Nederlandse televisie verdwenen. Anderen kennen heb als Jacques Plafond, of van Hoepla, het programma waarin voor het eerst een naakte vrouw op de televisie verscheen. Maar naast programmamaker is Schippers natuurlijk vooral kunstenaar. Bekend van de pindakaasvloer. Van het in zee gieten van een flesje gazeuse. Van een enorm beeld van een drol.
   Het is conceptuele kunst - soms onzinnig, raar of saai. Maar daar houd ik nu juist van.

4 juli 2022, Steven Verhelst
Nieuwe doelen

Westerlo - parel van de Kempen. Dat heeft het stadje als bijnaam.
   Vorig jaar liep ik er een nieuwe persoonlijke recordtijd op de 10 kilometer.
   Dit jaar begon het hardloopjaar slecht. Ik kreeg in februari gekneusde ribben, en toen dat over was, raakte is besmet met het SARS virus, en stond ik al te hijgen als ik de trap omhoog was gelopen.
   De afgelopen zes weken ben ik weer serieus gaan trainen, met afwisselend duurlopen en intervaltrainingen. De laatste weken dronk ik geen alcohol en at ik overwegend plantaardig.
   Ik woog een kilo minder dan vorig jaar en mijn rusthartslag was met 51 slagen per minuut lager dan ooit.
   Ik dook 25 seconden onder mijn beste tijd, en ruim twee minuten sneller dan ik een decennium geleden was op de Freisinger Volksfestlauf. Zo zie je maar waar training en pure wilskracht toe in staat is - ook al ben ik tien jaar ouder.
   Het was mijn doel om ooit onder de 45 minuten te lopen. Nu staat mijn beste tijd op 44:15, en moet ik mij nieuwe doelen gaan stellen. Eerst maar eens onder de 44 minuten.

2 juli 2022, Steven Verhelst
Tour de France

parcours

Die schitterende Tour de France is weer begonnen.
   De Tour begon met een tijdrit - sinds 2017 eindelijk weer eens.
   Een proloog mag je het niet meer noemen, want het is gewoon de eerste etappe.
   De start van de Tour was in Denemarken, een land dat misschien net zo fietsgek is als Nederland.
   Het regende. Zoals het kan regenen in Denemarken.
   Nederlands weertje, zou ik zeggen. De straten waren glad. Misschien niet verbazend dat Mathieu van der Poel lange tijd bovenaan stond met de beste tijd.
   Uiteindelijk werd het een sympathieke Belg die won. Yves Lampaert. Een boerenzoon geboren in Izegem in West-Vlaanderen, die ook nog eens keihard kan fietsen.
   Een mooie verrassing, zoals er hopelijk nog veel verrassingen zullen volgen.
   Ik heb het niet live kunnen zien - want ik was onderweg - maar 's avonds, toen het al donker was, zat ik voor de televisie om De Avondetappe te kijken. Niet meer met Mart Smeets en Jean Nelissen, de nestors van de wielerverslagen uit mijn jeugd, maar met Dionne de Graaf en Herman van der Zandt. Ook schitterend.

1 juli 2022, Steven Verhelst

Archief 2022


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden