banner
Pauze

Zoals elk jaar is eind maart/begin april de deadline van de meest belangrijke wetenschappelijke subsidies in Vlaanderen: de projecten van het FWO. Dit jaar is het op 1 april. Geen grap. Dit was ook de reden dat ik twee pauze heb genomen van deze blog.
   Twee weken geleden hoorde ik ook dat mijn laboratorium, samen met drie andere laboratoria in Duitsland, Oostenrijk en Australië een grote subsidie heeft gekregen. Het toekenningspercentage was minder dan vijf procent. Theoretisch betekent dat, dat je 20 aanvragen moet schrijven om er eentje ingewilligd te krijgen.
   Uiteraard was ik blij met het bericht, maar het voelde ook raar. Blij zijn met geld krijgen om onderzoek te doen, terwijl onderzoek doen gewoon mijn baan is. Zou de universiteit of de overheid niet gewoon moeten zorgen dat er een bepaalde hoeveelheid geld standaard ter beschikking staat?
   Subsidieaanvragen indienen voelt soms als Las Vegas. Maar wat is je return-of-investment? Mijn laboratorium schrijft al zes jaar lang tien aanvragen per jaar.
   Hopelijk valt het balletje van het roulettewiel dit jaar goed, zodat ik een pauze in kan lassen van het schrijven van subsidieaanvragen...

31 maart 2022, Steven Verhelst
Jambalaya

vegan jambalaya

Ik hoorde het woord Jambalaya voor het eerst in een aflevering van Seinfeld, de aflevering over de "Soup Nazi".
   Jambalaya is eigenlijk geen soep, maar een rijstschotel uit Louisiana beïnvloed door de Creoolse en Cajunse keuken, en een afgeleide van Paella.
   Vanavond maak ik een veganistische versie, zonder vlees of vis, maar met bonen. Ik hoop dat het net zo goed smaakt als bij de soup nazi.
   Hmmm, jambalaya...!

19 maart 2022, Steven Verhelst
Lockdownverjaardag

rij

Het is vandaag precies twee jaar geleden dat in België de lockdown begon. Het leidde tot rijen bij de supermarkt, tot het gebruikt van mondmaskers, tot thuiswerken, home schooling en een algeheel gevoel van narigheid. Maar een algeheel gevoel van narigheid had al tientallen jaren bezit van mij genomen, dus in die zin is er niets veranderd..

17 maart 2022, Steven Verhelst
Pi

14 maart (3/14) is pi-dag.
   Het is ook de geboortedag van Albert Einstein en de sterfdag van Stephen Hawking, de twee meest beroemde natuurkundigen van de afgelopen twee eeuwen. Toeval of heeft het enige kosmologische betekenis? Ik denk het eerste. Want de kosmos, die interesseert zich niet voor deze ronde, blauwe knikker die rondzweeft in een eeuwigheid van leegte.

14 maart 2022, Steven Verhelst
Afscheid

Ik was er graag bij geweest: het laatste moment van de schaatsiconen Ireen Wüst en Sven Kramer in Thialf. Vandaag was hun afscheid ineen uitverkocht stadion. Dat kan alleen als je lichamelijk, maar vooral mentaal ijzersterk in je schaatsen staat.
   Natuurlijk is er meer dan schaatsen, en ik heb ook respect voor Nils van der Poel, die op 26-jarige leeftijd, na twee gouden medailles op de Olympische Winterspelen, zijn schaatsen al aan de wilgen hangt en op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen.
   Aan de top blijven of nieuwe belevenissen zoeken: is dat niet wat we allemaal willen? Helaas blijven velen in een passieve middelmatigheid.

12 maart 2022, Steven Verhelst
Maskers af

In België gaat de coronabarometer naar code geel. Dat betekent dat de mondmaskers vanaf maandag af mogen.
   Het is nu bijna twee jaar geleden dat de mondmaskerplicht in winkels werd ingevoerd. Voordat het dragen van mondmaskers werd verplicht, moest je buiten in de rij wachten, omdat er slechts een beperkt aantal mensen naar binnen mocht. Heerlijk was dat. Niemand die je in de weg liep bij het boodschappen doen.
   Zo heeft elk nadeel wel een voordeel.
    De pandemie lijkt voorbij. De liveblogs over de coronacrisis in de online nieuwsdiensten zijn naar de achtergrond verdwenen. Er zijn helaas andere problemen in de wereld op het moment. 

5 maart 2022, Steven Verhelst
Ribben

fiets

Gebroken tenen, gebroken voet, verbrijzelde enkel, twee maal gebroken enkel, gebroken onderbeen, gebroken bovenbeen, twee maal tendinitis, gekneusde en gebroken ribben, gebroken en uit de kom geschoten vingers, twee maal gebroken pols, gebroken elleboog, verbrijzeld sleutelbeen, vier hersenschuddingen, scheurtje in de schedel, drie neusoperaties, gebroken neus en kaak, drie maal een maagzweer, maagbloeding, twee longontstekingen, gezwel tussen de benen, hartritmestoornissen.
   Dat waren alle blessures en bezwaren die Gert-Jan Theunisse, een van mijn jeugd-wielerhelden, diende te overwinnen.
   Zijn legendarische winst op Alpe d'Huez reed hij zelfs met gekneusde ribben.
   Mijn respect voor Theunisse wordt alleen maar groter deze dagen - omdat ik zelf met gekneusde ribben zit. Ik kan ademen, maar niet te diep. Ik kan tillen, maar niets zwaarder dan mijn laptoptas. Hoe Theunisse het deed, weet ik niet, maar ik hoop dat ik snel weer kan sporten. 

2 maart 2022, Steven Verhelst
5 jaar vader

5 jaar geleden werd ik vader.
   Mijn leven is anders geworden, zeker.
   Ben ik zelf ook anders geworden? Of ben ik nog steeds die twintigjarige jongen die de wereld wil veroveren, alleen nog niet wetende hoe?

1 maart 2022, Steven Verhelst

Archief 2022

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden