banner
Antibiotica

amoxicilline

Sinds een aantal dagen  had ik al een vervelende kriebelhoest, die zich langzaam van mijn keelholte naar mijn luchtpijp en longen verplaatste.
   De hoestbuien namen in kracht toe, en de grootte van de groengrijze slijmen ook.
   Ja, dit is een onsmakelijk verhaal, maar wat zich binnen in het mensenlichaam afspeelt, is meestal onsmakelijk.
   Bij sommige mensen is ook de buitenkant onsmakelijk. Ik zal daar niet verder over uitwijden, want over de onsmakelijkheid van de mens zijn al boeken vol geschreven. Over hoofden met schilferende huid, vergeelde nagels met opgehoopt vuil eronder, witte eczeemvlekken op handen die je (voor covid) moest schudden, puisten in kleuren waarvoor een schilder zijn gehele pallet aan rode, gele, witte en groene tinten nodig zou hebben.
   In elk geval was ik ziek, en toen daar plotseling hoge koorts bij kwam, vond mijn huisarts het tijd voor antibiotica. Ik kreeg een kuur amoxicilline. Sinds 1972 al in gebruik bij verschillende soorten infecties.
   Na anderhalve dag begon de koorts te dalen. Alweer een onverwinning voor de wetenschap, al had ik dit empirische bewijs voor het gebruik van antibiotica liever overgeslagen.   

20 februari 2022, Steven Verhelst
Geheugen

Gerrit Kouwenaar en Joke van Leeuwen.
   Die dichter en schrijver was ik vergeten in onderstaand bericht. Zij werkten ook mee aan de Teleac cursus Schrijven van gedichten en verhalen. Daar kwam ik achter toen ik op het zolder in een onuitgepakte verhuisdoos de videoband vond, waarop ik deze serie had opgenomen.
   Ik stak de band in de oude videorecorder die ook op de zolderkamer staat.
   De videoband - het elektronische geheugensteuntje voor beeld en geluid van voor de tijd van het internet.
   De video was nauwelijks gestart of Bernlef legde uit wat hem interesseerde in het schrijven. Bij veel schrijvers gaat het om hoe mensen zich dingen herinneren. Ik ben meer geïnteresseerd waarom mensen dingen vergeten, en welke mechanismen daar achter zitten.
   Waarom was ik Kouwenaar en Van Leeuwen vergeten? En was dit meer dan een absurd toeval? Of gelooft u niet in toeval?

15 februari 2022, Steven Verhelst
Schrijven

schrijven

In de Leuvense bibliotheek stond ik met twee boeken van Bernlef en Vonne van der Meer in mijn handen. Toeval misschien, of juist niet.
   In 1998 zond Teleac (de Nederlandse educatieve omroep) de serie 'Schrijven van gedichten en verhalen' uit. Hierin vertelden verschillende schrijvers over het schrijfproces. Ik heb de serie nog ergens op een videoband in een verhuisdoos liggen
   Ik herinner me dichters C.O. Jellema, Rutger Kopland en Elly de Waard, maar ook schrijvers Gerrit Krol, Bernlef en Vonne van der Meer, die in deze serie vertelden hoe ze ideeën kregen voor verhalen of gedichten, hoe ze deze verder uitwerkten. De uiteindelijke boodschap was: schrijven is werken. Werken tot het niet leuk meer is. Daar onderscheiden de professionele schrijvers en de aspirant schrijvers zich van elkaar. Aspirant schrijvers stoppen waar het niet leuk meer wordt.  

10 februari 2022, Steven Verhelst
Tegenwind

We kennen het allemaal wel: fietsen met tegenwind. Op sommige dagen lijkt het wel of je alleen maar tegenwind hebt.
   Als je maar hard genoeg fiets, heb je altijd tegenwind, zeg ik wel eens. Dat geldt voor voortbewegen op de fiets, maar misschien ook voor het leven.
   In de krant las ik dat vandaag de Nederlandse kampioenschappen tegen de wind in fietsen plaatsvonden. De organisatie is altijd spontaan, want er is uiteraard een flinke wind vereist. Het evenement vindt plaats op de Oosterscheldekering.
   Ik denk niet dat ik zelf ooit mee zal doen. Want als ik ergens een hekel aan heb, is het wel tegen de wind in fietsen.  

6 februari 2022, Steven Verhelst
Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen 2022 beginnen. Er zijn al wedstrijden geweest, maar de openingsceremonie vond pas vandaag plaats. De meeste schaatswedstrijden zijn in de ochtend - dus dan komt het goed uit dat mijn werkgever thuiswerken adviseert.

4 februari 2022, Steven Verhelst
Tournee Minerale

Toen ik eind december op de weegschaal ging staan, schrok ik. Ik was nog nooit zo zwaar. Waren dit coronakilo's of was dit een structurele toename in gewicht?
   Wat het ook was, ik nam me voor om niet alleen aan 'dry january' mee toe doen (de hele maand januari geen alcohol drinken), maar ook aan de Belgische versie 'Tournee Minerale': de hele maand februari geen alcohol aanraken.
   In januari ben ik, mede door drie keer in de week hard te lopen, al twee kilo afgevallen. Ik hoop dat in februari te kunnen doorzetten, zodat ik hopelijk voor de rest van het jaar fit ben.

1 februari 2022, Steven Verhelst

Archief 2022


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden