banner
Wereld in de war

laatbloeier

De wereld is in de war.
   Niet alleen de mensen, ook de natuur.
   Ik heb het waargenomen de afgelopen jaren, en ik zal het waarschijnlijk nog vaker zien in de toekomst.
   Toen ik afgelopen week op de campus van de universiteit rondliep, zag ik een bloeiende krokus. Of althans iets dat op een krokus leek.
   Was het al weer voorjaar? Of was dit een letterlijke laatbloeier?
   En ik? Ben ik een laatbloeier? Zijn mijn bloemen al jaren geleden verwelkt? Of ben ik ook danig in de war?

27 augustus 2022, Steven Verhelst 
Waterworld

De film Waterworld was op televisie. De geflopte film met Kevin Costner van eind jaren 90. In Duitsland was ie vaak op televisie, maar in België had ik hem nog niet gezien.
   In de film heeft de aardopwarming al het poolijs gesmolten en de zeespiegel is met 7000 meter gestegen.
   Het is een onrealistische voorstelling van zaken, maar als het poolijs smelt, zal de zeespiegel wereldwijd met 70 meter stijgen, zag ik op een documentaire over de opwarming van Spitsbergen.
   Bij zo'n scenario wordt het een Waterworld voor Nederland.
   Nederland is dan van de kaart verdwenen.
   Spitsbergen is een van de meest noordelijk bewoonde gebieden en het snelst opwarmende deel van de aarde. 
   In de zomer smelt een groot deel van het ijs op de Noordpool en weerkaatst het geen zonlicht meer, zodat de opwarming van de aarde nog sneller zal gaan.
   Eerder deze maand schreef ik al een pessimistisch bericht over de klimaatopwarming, en ik ben nog steeds pessimistisch.
   Op het nieuws zag ik een item dat het goed gaat met de Belgische wijngaarden. Door de warme zomer gaat het goed met de druiven. Misschien is dat het enige goede nieuws van deze tijden.

22 augustus 2022, Steven Verhelst 
Hardlopen

Afgelopen weekend werd er in Holsbeek, zoals elk jaar in augustus, de 'Bierloop' georganiseerd. Een hardloopwedstrijd waar je bij de finish een 0.75 liter fles bier krijgt.
   Mijn dochter en zoon wilden ook mee doen - ze zijn 5 en 3 - want voor de allerkleinsten was er een wedstrijd over 150 meter.
   Om drie uur 's middags stonden we klaar bij de start, samen met een vijftiental andere kindjes. Toen de wedstrijdleiding door een megafoon 'START' had geroepen, renden alle kinderen weg.
   Alle kinderen behalve mijn zoon.
   Hij was de jongste en nogal onder de indruk van het aanwezige publiek.
   Hij houdt er niet van als mensen naar hem kijken, en hij draaide zich om, met de rug naar de startlijn.
   Uiteindelijk wandelden we samen naar de finish. Want daar wachtte voor ieder deelnemertje een tas met een appel, peer, jojo, smoothie, en een flesje sap. Een fles bier zat er gelukkig niet in.

18 augustus 2022, Steven Verhelst 
Natuurwijn

natuurwijn

Jaren geleden las ik er al over: natuurwijnen. Dat zijn wijnen die met zo weinig mogelijk 'bewerking' worden gemaakt. Dus met spontane gisting en zonder toevoeging van sulfiet. Maar nog nooit had ik er een gedronken.
   Op een avond brachten onze buren een natuurwijn mee. Het was een wijn van wijnmaker Christophe Lindenlaub - een rosé met de naam En Liberté. Het was ook nog eens een 'pet nat', wat staat voor het franse pétillant naturel - ofwel natuurlijk bruisend. Een licht mousserende wijn vanwege de gisting in de fles.
   Er zat inderdaad een dikke laag gist in de fles, en we besloten de wijn eerst te decanteren en daarna te proeven.
   Fris en fruitig, was het oordeel, met een stevig zuurtje erin.
   De volgende dag had ik een zwaar hoofd. Of het aan de wijn lag of aan de Belgische bieren die erna volgden, weet ik niet.

14 augustus 2022, Steven Verhelst 
Constance Kugel

kugel

Ik ben een liefhebber van Mozartkugeln. De chocoladepraline gevuld met marsepein en nougat. Of wat stoppen ze er allemaal in? Verschillende Mozartkugeln hebben net iets andere samenstelling en vorm. Zo mag de Kugel van het merk Mirabell de enige zijn die perfect rond is. De originele handgedraaide Mozartkugel is ook rond, maar heeft nog een soort chocolade pukkeltje erop, omdat het stuk marsepein aan een stokje dat en het gat in de chocoladelaag later moet worden opgevuld.
   Ik denk dat ik al tussen de tien en twintig verschillende soorten Mozartkugeln heb geprobeerd.
   Toen ik onlangs in Duitsland was, zag ik in de schappen met chocolade naast de Mozartkugeln ook Mozart-constance kugeln in ananas-kokosnootsmaak liggen, omhuld door witte chocolade.
   Ik kocht een zakje.
   Thuis proefde ik er eentje, en concludeerde snel: dit heeft met de Mozartkugel helemaal niets te maken.

9 augustus 2022, Steven Verhelst 
Greta

"Alles gaat naar de verdoemenis."
   Tijdens mijn doktoraat zei mijn co-promotor dat regelmatig. Of hij het enkel had over de stofjes die wij synthetiseerden, of echt over alles - over ALLES, dat weet ik niet.
   Wij bewaarden onze stoffen in de grote vriezer, die op min twintig graden stond. Een vriezer waar je in kon lopen. Bevangen van de kou raakte je, als je iets zocht en het niet snel kon vinden.
   Niet alleen stofjes, maar de hele wereld gaat misschien naar de verdoemenis. Dat las ik in een artikel in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (kort: PNAS).
   Het is een artikel over het klimaat.
   De meeste klimaatwetenschappers richten zich op berekeningen en modellen over opwarming die de grootste waarschijnlijkheid heeft. Maar een hogere opwarming, die iets minder waarschijnlijk, maar nog steeds mogelijk is, is te weinig onderzocht. Klimaatwetenschappers zijn geen doemdenkers. Maar er bestaat wel een kans op verdoemenis.
   In het artikel beschrijven de auteurs dat er te weinig rekening wordt gehouden met 'compounded risks' - ofwel risico's die elkaar onderling beïnvloeden. Door opwarming van de aarde zijn er meer bos- en toendrabranden en komt er meer koolstofdioxide vrij, waardoor er nog meer opwarming plaatsvindt. Of door de opwarming is er minder eten, ontstaan er meer oorlogen, waardoor er meer koolstofdioxide uitstoot is en nog minder voedsel.
   Op dezelfde dag zag ik de documentaire "I am Greta", over Greta Thunberg.
   Hoe een kind een de gebeurtenissen in de wereld kan beïnvloeden.
   Misschien is er nog redding voor de wereld.
   Maar alleen als volwassenen nu actie ondernemen. Want hoe durf je dat niet te doen?

6 augustus 2022, Steven Verhelst 
Grotemensenspeelgoed

a-team

In 1972 a crack commando unit was sent to prison by a military court for a crime they didn't commit. These men promptly escaped from a maximum security stockade to the Los Angeles underground. Today, still wanted by the government, they survive as soldiers of fortune. If you have a problem, if no one else can help, and if you can find them, maybe you can hire [gunfire...] the A-Team.


Ik was in een grote supermarkt, waar een kleine speelgoedafdeling was. Daar bleef mijn blik hangen bij een doos Playmobil waarin de bestelbus en de actiefiguren van The A-Team zaten.
   Het A-Team - misschien de meest bekende televisie actieserie uit de jaren 80, met een welhaast onvergetelijke begintune. In Duitsland wordt het nog altijd uitgezonden op een of andere zender, en ook in België heb ik nu en dan al afleveringen voorbij zien komen.
   Playmobil - en ook LEGO - is al lang niet meer alleen op kinderen gericht.
   Op onze trouwdag kregen mijn vrouw en ik een Star Wars Imperial tie fighter van LEGO, met een bruid en bruidegom in de cockpit.
   In de supermarkt aarzelde ik even, maar liep toen toch voorbij.

3 augustus 2022, Steven Verhelst
Covid-doden

In Oostenrijk heeft Lisa-Maria Kellermayr, een arts die een van de gezichten van de coronapandemie was, zelfmoord gepleegd. Zij werd het mikpunt van antivaxers en kon dat blijkbaar niet meer aan.
   Ook zij behoort tot de - directe of indirecte? - covid-doden.
   Goethe schreef ooit: "Man muss das Wahre immer wiederholen, weil auch der Irrtum um uns her immer wieder gepredigt wird, und zwar nicht von einzelnen, sondern von der Masse."
   Wie legt de gekke massa het zwijgen op? Niemand. Maar daarom moet de wetenschap daar nog niet voor buigen!

1 augustus 2022, Steven Verhelst

Archief 2022www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden