banner
Cafébezoek

Toen gisteren mijn kinderen op zwemles waren, ging ik kort het café tegenover het zwembad in.
   Ik had een boek bij me en had geen zin om buiten op een stoepje te gaan zitten lezen.
   Nadat ik aan een van de tafeltjes was gaan zitten, bestelde ik bij de cafébaas een Ommegang - een straf blond bier uit de omgeving hier.
   Aan de toog zat een wijf met een enorme soepjurk van bloemetjesstof. Het leek alsof ze er een zwemband onder had. Ze dronk een pintje - Iets wat in Holland een vaasje hee: een versgetapt pilsje.
   Met het volume van de Engelse pint heeft het niets te maken.
   Naast de vrouw zat een iel mannetje - mager, uitgemergeld haast - .ook met een pintje voor zich.
   Toen het bier van de vrouw op was, nam ze het glas van de man, dat nog halfvol zat, en dronk dat ook leeg. Daarna gingen ze weg.
   Misschien ging dat bij hen thuis altijd zo. Dat zou een hoop verklaren.

22 oktober 2022, Steven Verhelst 
Beer

beer

Ik liep over de Korbinianbrug, waar ik vroeger altijd overheen fietste op weg van mijn appartement  in stadsdeel Lerchenfeld naar mijn laboratorium aan de Technische Universiteit München, aan de Weihenstephaner Berg in Freising.
   Naast de heilige Korbinian staat een beer met een kist op zijn rug.
   Korbinian stichtte het bisdom Freising. Volgens een legende werd een van de paarden van Korbinian, tijdens een pelgrimstocht naar Rome, door een beer verscheurd. Korbinian wist de beer te temmen en liet hem de bagage naar Rome dragen.
   De waarheid is waarschijnlijk helemaal anders, maar de beer staat desondanks in het stadswapen van Freising, en her en der in de stad staan standbeelden van beren. Dan weet u dat ook weer.

19 oktober 2022, Steven Verhelst 
Ontbijt

weisswurst

Ik ging voor een Blitzbezoek een weekend op en neer naar München om mijn oude werkgever in Freising te bezoeken. De professor van de Lehrstuhl aldaar gaf zijn afscheidsfeestje. Hij gaat begin volgend jaar met pensioen.
   Ik had mijn huis al om kwart over vijf 's ochtends verlaten - zonder ontbijt.
   Toen ik landde op luchthaven München had ik honger, en ik besloot het traditioneel Beierse Weisswurstfrühstuück te nemen: drie Weisswürste met zoete mosterd,, een Brezel en een halve liter witbier.
   Zo vroeg had ik nog nooit aan het bier gezeten. Máár, als je in Beieren bent, moet je je als een Beier gedragen. Alleen mijn Lederhose miste nog...

16 oktober 2022, Steven Verhelst 
Click chemie

De vorige post ging over de Nobelprijs voor de chemie en wat bio-orthogonaal betekent.
   Maar wat is nu eigenlijk click chemie?
   In 2001 definieerde Barry Sharpless click chemie als chemische reacties die makkelijk zijn uit te voeren, die selectief verlopen (dat wil zeggen in aanwezigheid van andere delen van het molecule in kwestie of chemische stoffen), die verlopen in onschadelijke oplosmiddelen, en die geen of nauwelijks bijproducten geven.
   Het bleek dat een bepaalde reactie die in de jaren 1960 al ontwikkeld en bestudeerd waren door Rolf Huisgen, ideaal was als click chemie reactie. Helaas verliep die reactie allleen bij heel hoge temperaturen. Sharpless en Meldal vonden tegelijktijdig uit dat koper(I)-ionen de reactie katalyseren, waardoor die bij kamertemperatuur kan worden uitgevoerd. Koper is helaas toxisch voor levende cellen, en Bertozzi vond al snel een methode die het koper onnodig maakt.
   Click chemie is iets dat in ontelbare wetenschappelijke publicaties is gebruikt, en daardoor terecht geëerd met een Nobelpijs.
   Wat mij betreft had die jaren geleden al gegeven mogen worden, toen Rolf Huisgen nog leefde. Dan hadden Huisgen, Sharpless en Meldal die prijs kunnen delen, en had Bertozzi hem een volgend jaar in haar eentje kunnen krijgen!

12 oktober 2022, Steven Verhelst 
Nobelprijs

Mijn droom over Mulisch, een paar dagen geleden, was misschien onbewust veroorzaakt door de uitreiking van de Nobelprijzen deze week.
   De nobelprijs voor chemie trekt elk jaar mijn grootste aandacht.
   Dit jaar ging de chemieprijs naar professoren Carolyn Bertozzi (Stanford), Morten Meldal (Universiteit van Kopenhagen) en Barry Sharpless (The Scripps Research Institute) voor de ontwikkeling van bio-orthogonale chemie (Bertozzi) en click chemie (Meldal en Sharpless).
   Voor Sharpless was het zijn tweede Nobelprijs chemie, want in 2001 won hij al eens voor de asymmetrische epoxidatie reactie. Kort na die Nobelprijs verzon hij de click chemie al, terwijl Bertozzi sinds de oprichting van haar laboratorium, in 1996 aan UC Berkeley, al bezig was met bio-orthogonale chemie.
   Een buitenstaander klinken deze termen waarschijnlijk exotisch in de oren. Want wat is bio-orthogonaal? En wat bedoelen ze met click chemie?
   De organische chemie begon door toedoen van Friedrich Wöhler, die uitvond dat organische stoffen (koolstofverbindingen) niet alleen door organismen gemaakt konden worden, maar ook in het laboratorium. Maar om complexe moleculen te maken, waren altijd condities nodig die heel anders zijn dan in een levende cel. Schadelijke oplosmiddelen, uitsluiting van water, hoge of juist lage temperaturen, en soms giftige katalysatoren. De transformaties van complexe stoffen waren wel mogelijk, maar niet in een biologische omgeving.
   Om chemie te doen in een cel of in een levend organisme, daar werd nauwelijks van gedroomd, laat staan serieus over nagedacht. Tot Bertozzi vond dat je de 'azide'-groep, die inreactief is in biologische omgeving, in kunt bouwen in cellen, en met bepaalde soorten chemie wel kon laten reageren met bijvoorbeeld een fluorescent label, zodat je precies kon zien waar de azide-groep was ingebouwd.
   Dit opent een wereld van mogelijkheden, waar ook ik, eerst als post-doc en vanaf 2008 in mijn eigen laboratorium volop van gebruik heb gemaakt. Nog steeds trouwens.
   Waar mijn laboratorium misschien kleine stappen voorwaarts maakt, zijn er ook professoren die echte revoluties ontketenen met hun vindingen. Bertozzi is daar eentje van, en daarom is die Nobelprijs volkomen terecht.

8 oktober 2022, Steven Verhelst 
Mulisch en de onsterfelijkheid

mulisch

Ik droomde dat Harry Mulisch nog leefde. Was hij uit de dood opgestaan, of toch nooit gestorven?
   We ontmoetten elkaar op een terrasje in Amsterdam. Hij zag er oud uit ; geen wonder, want hij zou nu 95 jaar geweest zijn.
   Hij bestelde een biertje, wat mij verbaasde, want ik had verwacht dat hij wijn zou drinken. Wat de dood allemaal met een mens kan doen, dacht ik.
   Dat ik sterfelijk ben, moet eerst bewezen worden, zei hij ooit in een interview.
   Mulisch leeft voorlopig voort in zijn boeken, en in de dromen van bepaalde mensen.

5 oktober 2022, Steven Verhelst 
Engskeskoers

eendjes

Gisteren was er een "Engskeskoers" op de rivier de Dijle in Leuven.
   Een race tussen badeendjes over de rivier.
   Voor een goed doel kon je een badeendje kopen, die om 14:00 uur met 10.000 andere vanuit een grote zak aan een hijskraan in de Dijle werd gedumpt. Ongeveer tweehonderd meter verder was de finish, waar ze door verschillende netten en barrières werden tegengehouden.
   Mijn familie had vier eendjes gekocht.
   Uiteraard wonnen we niets.
   Maar meedoen was hier belangrijker dan winnen.

2 oktober 2022, Steven Verhelst 
Autoafscheid

auto

Ik verkocht mijn auto - aan een autodealer, want verkopen aan een particulier was mij te veel gedoe.
   Een paar dagen terug maakte ik mijn laatste trip, naar Nederland.
   Ik reed voorzichtig, want ik wilde geen schade rijden in mijn laatste lange rit.
   Tijdens de autorit dacht ik aan mijn opa. Toen hij gepensioneerd was, bezat hij een Volvo, waarin hij nauwelijks reed. Het enige ritje dat ik me herinnerde ooit met hem gemaakt te hebben, was van de Leeuwerikstraat naar de Stadsgehoorzaal, beide in Vlaardingen. We hadden ook kunnen wandelen.
   In de Stadsgehoorzaal was een expositie van slangen, die later onder Slangenexpo Serpo een definitieve plaats kreeg in Delft. We bekeken de pythons, de adders, de ratelslangen.
   Jaren later gebruikte mijn opa zijn auto nauwelijks meer. Af en toe reed hij op zaterdag een rondje door Vlaardingen-Ambacht. Dat moest, zeiden ze bij de autodealer. Een motor moet af en toe draaien.
   Maar ergens heen gaan deed hij zelden meer.
   Slangenexpo Serpo was in Delft, en Delft was te ver voor een autorit.
   Op een gegeven moment besloot hij zijn auto van de hand te doen.
   De laatste zaterdag, ten tijde dat hij zijn rondje door de buurt zou maken, belde hij mijn oma.
   Ik heb mijn auto in de prak gereden, zei hij met zachte stem.
   In de prak was een groot woord. Maar voor mijn opa was alle schade dramatisch.
   Hij was achteruit zijn garage uit gereden, terwijl zijn portier niet goed gesloten was. Die vloog tegen de muur, met wat krassen op het portier ten gevolge.
   Uiteindelijk werd alles bij de Volvo-dealer verholpen.
   Op aandringen van mijn ouders en mijn oma reed mijn opa nog een laatste rondje in zijn Volvo, zodat hij geen afscheid zou nemen van zijn auto met de schade als laatste ervaring.
   Ik keerde netjes terug uit Nederland, en bracht de volgende dag mijn auto naar de Toyotadealer. Ik overhandigde de papieren en de sleutels en keerde te voet terug naar huis.  

1 oktober 2022, Steven Verhelst 

Archief 2022





www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden