banner
4:22

Mijn allereerste hardloopwedstrijd was in een winkelcentrum in Schiedam, over 1 km. De week ervoor rende ik elke avond een rondje van een kilometer, en tijdens de wedstrijd werd ik derde in 4 minuut en 22 seconden.
   Ik doe nog steeds aan hardlopen. Vanavond liep ik 10 km in de Hasseltse campusrun, in een nieuw persoonlijk record. 42 minuut 46. Per kilometer liep ik gemiddeld sneller dan toen in Schiedam.
   Dit record smaakte naar meer. Volgende week loop ik een halve marathon. En wat wordt mijn volgende doel? Blijkbaar kom ik langzaam op gang, maar hoop dat ik dan niet meer te stoppen ben.

25 april 2024, Steven Verhelst

Het snot voor de ogen

Toen ik vanochtend aan het hardlopen was, zag ik een witgele kledder slijm ter grootte van een handschoen op het fietspad langs het kanaal.
   Was dit het resultaat van een gans met diarree of had iemand al zijn fluimen van de dag opgespaard om die hier uit te spugen?
   Je kunt je het snot voor de ogen lopen of fietsen. Figuurlijk, maar ook letterlijk.
   In zijn hoogtijdagen had Erik Breukink daar last van bij het tijdrijden.
   Hij was een van de beste ronderenners die Nederland heeft gekend, en hij had een goede kans gehad om de Tour de France te winnen, als hij niet regelmatig een off-day had.
   Wie wint er komende zomer de Tour? Ik tip Pogacar. Al zal hij zich misschien ook het snot voor de ogen moeten rijden om zijn concurrenten op afstand te houden.

20 april 2024, Steven Verhelst

Glasvezel

Al maanden wordt hier en daar de straat opgebroken om glasvezelkabels te leggen. Want er komt sneller internet in Leuven.
   Sneller internet dan er nu al is.
   Je kunt nu al Netflix kijken, muziek streamen, programma's downloaden, videoconferenties houden. Waarvoor is dan nog sneller internet nodig? Dat alle leden van het gezin apart in hun kamer een andere film kunnen kijken?

16 april 2024, Steven Verhelst

Harry

De dokter die mijn huisarts verving, leek op meester Harry, de hoofdmeester van mijn lagere school. Misschien kwam het omdat hij een snor had van rossig haar.
   Van meester Harry mochten er af en toe twee leerlingen tijdens het taalwerk of rekenwerk naar supermarkt De Wilt om een groene, zure appel te kopen en een zakje zoute drop. Dat waren zijn tussendoortjes voor de dag. Tegenwoordig zou dat niet meer door de beugel kunnen, want stel dat er iets onderweg zou gebeuren...
   Omdat ik snel klaar was met mijn rekenwerk, werd ik vrij vaak naar de winkel gestuurd. Soms kochten we ook iets voor onszelf. Dat mocht wel van meester Harry. Iets kleins, want we kregen maar een paar gulden mee.
   De vervanger van mijn huisarts stuurde me niet om drop en appels, hij stuude mij naar de apotheek met een recept. Geld kreeg ik ook niet mee. Zat ik nog maar op de lagere school, toen de wereld nog klein en eenvoudig was.

12 april 2024, Steven Verhelst

Brabantse Pijl

Mathieu van der Poel heeft de dubbelslag te pakken: De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
   Een half weekje na Parijs-Roubaix is het traditiegetrouw tijd voor de semi-klassieker De Brabantse Pijl, die start in mijn woonplaats Leuven.
   Dit jaar moest ik kiezen: ofwel kijken, ofwel looptraining. Want ik ben aan het trainen voor een halve marathon.
   Op het laatste moment bedacht ik mij: ik verlegde mijn trainingsroute in de richting van het centrum van Leuven. Toen ik aan kwam rennen, zag ik de renners nog net vanaf het Ladeuzeplein de draai maken naar de Bondgenotenlaan, waar ze langs het publiek flitsten.
   Van der Poel was er helaas niet bij. Die bereidt zich waarschijnlijk voor op de Amstel Gold Race.
   Ik vervolgde mijn weg voor mijn training en kwam uitgeput over mijn finish.
   
10 april 2024, Steven Verhelst

Kurt Cobain

Waar was je toen...?
   Het is een vraag die af en toe gesteld wordt.
   Waar was je toen het WTC? Waar was je toen Pim Fortuyn?
   Waar was je toen Kurt Cobain? hoort misschien ook in dat rijtje.
   Vandaag is het dertig jaar geleden dat Kurt Cobain stierf, al werd hij pas op 8 april dood gevonden in zijn huis. Het was zelfmoord, al zijn er complottheorieën dat hij werd vermoord. Maar dat is een ander verhaal.
   Nevermind, het album waarmee Nirvana doorbrak, verscheen in september 1991, en goed tweeënhalf jaar later was Cobain dood. Slechts tweeënhalf jaar chaos van plotselinge beroemdheid was er voor nodig geweest om Cobain, die al worstelde met het leven, de afgrond in te duwen.
   Waar was ik toen Kurt Cobain?
   Precies weet ik het niet; ik zat in het laatste jaar van de middelbare school, en ja, ik was een grunge-fan. Pearl Jam, Smashing Pumpkins, Alice in Chains, Offspring, maar vooral Nirvana. De muziek resoneerde met het gevoel van opgroeien en verwardheid, het gevoel van boosheid, het gevoel van tegendraadsheid. Nirvana introduceerde me ook tot andere bands, zoals Dinosaur Jr., Sonic Youth, Hüsker Dü (die ik al wel kende).
   Nu luister ik zelden nog Nirvana. Mijn muzieksmaak heeft zich langzaam verder ontwikkeld richting Metal. En ik ben wie ik ben, en ik leef zoals ik denk dat OK is - bij dat gevoel past geen grunge meer.

5 april 2024, Steven Verhelst

Oordruppels en viltstift

Mijn huisarts had een prop in mijn oor geconstateerd en mij oordruppels voorgeschreven.Ze roken naar de dikke, zwarte viltstift die ik ooit in Amerika kocht vlak voordat ik terug naar Europa verhuisde, om de verhuisdozen te markeren met mijn naam en adres.
   Ik keek op de ingrediënten en zag dat er onder andere xyleen in zat. Dimethylbenzeen. Inademen van xyleen kan duizeligheid en verwardheid veroorzaken.
   Ik ben regelmatig verward, maar dat wijt ik aan de wereld, niet aan xyleen.  

2 april 2024, Steven Verhelst

Vlaamse hoogmis

kerk

Voor een hoogmis hoef je niet per se naar de kerk. De Ronde van Vlaanderen is de grootste Vlaamse hoogmis van het jaar. Want wielrennen komt dicht bij religie in België.
   Gisteren won Mathieu van der Poel voor de derde keer De Ronde. Hij is nu recordhouder, samen met Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw, Tom Boonen, Fiorenzo Magni, en Fabian Cancellara. Wie weet komt er in de komende jaren nog een vierde bij? Of is dat vloeken in de kerk?

1 april 2024, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden