banner
Extra

Vandaag was een extra dag om plezier te hebben zonder dat je daar ouder van wordt.
   Het is natuurlijk ook een dag die je extra moet werken zonder dat je daar meer maandsalaris voor krijgt.
   Misschien is dat het verschil tussen de optimist en de pessimist.

29 februari 2024, Steven Verhelst

Start en finish

Vandaag is met de Omloop Het Nieuwsblad het officiële begin van het wielerseizoen. Morgen vindt met de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle ook de afsluiting van het cyclocrossseizoen plaats. Een wisselen van de wacht. De modder wordt ingeruild voor het asfalt. De bemodderde gezichten maken plaats voor trekkende grimassen, juichende armen, vermoeide blikken, heroïsche bergbeklimmingen en splijtende demarages op kasseistroken.

24 februari 2024, Steven Verhelst

Stoppen

Schaatsster Irene Schouten, die afgelopen weekend op het WK afstanden in Calgary 3 gouden medailles won, kondigde gisteren aan met topsport te stoppen.
   Trainers, collega's, schaatskenners - iedereen was verbaasd. Maar ze wil gewoon iets anders gaan doen; de hectiek van de topsport achter zich laten. En geef haar eens ongelijk.
   Om aan de top te staan heb je discipline nodig. Leuke dingen opgeven, trainen, alles voor dat ene moment van winnen. Dat gevoel maakt de lijdensweg waard. Voor sommigen althans.
   Voor Schouten is het afgelopen, maar ze blijft voor altijd drievoudig Olympisch kampioen, negenvoudig wereldkampioen en viijfvoudig Europees kampioen.

20 februari 2024, Steven Verhelst

Krokus of pasen?

Afgelopen week was het .in België krokusvakantie. Door sommigen ook wel carnavalsvakantie genoemd.
   In sommige tuinen en parken heb ik al narcissen zien bloeien. Osterglocken worden die in Duitsland wel genoemd. Rond de paasdagen zouden die moeten verschijnen.
   De eerste muggen heb ik ook al gezien. Wie weet zijn er volgende week al asperges?

16 februari 2024, Steven Verhelst

Explosies

Gisteren was er alweer een explosie in Nederland - na Rotterdam vorige week, nu in Herveld in Gelderland, waarschijnlijk van een illegaal lab dat methamphetamine produceerde.
   Het probleem met chemisch afval van drugslabs komt al regelmatig in het nieuws; daar komen nu explosies bij.
   Wat veroorzaakt die explosies? Veel brandbare, organische oplosmiddelen worden er gebruikt bij de productie van methamphetamine, in combinatie met een gevaarlijke reactie met bijvoorbeeld jood en hypofosforzuur. Daarbij kan het brandbare fosfinegas ontstaan, wat in een kettingreactie mogelijk een explosie veroorzaakt met de organische oplosmiddelen.
   Wat voor chemici zijn het, die methamfetamine maken?  En onder welke omstandigheden? Zonder goed werkende zuurkast, veiligheidbril en witte jas is geen enkele chemische reactie aan te raden.

13 februari 2024, Steven Verhelst

Tijdloze actualiteit

Beckman

In de bibliotheek van Leuven zag ik bij de jeugdboeken Thea Beckman's Kinderen van moeder aarde staan. Ruim vijfendertig jaar geleden had ik die voor het laatst gelezen, en ik besloot het boek uit te lenen, gewoon voor mijn plezier.
   Het boek gaat over een wereld na een enorme oorlog, waardoor het grootste deel van de mensheid is gestorven en het klimaat is veranderd. Groenland is veranderd in een paradijselijke wereld die geregeerd wordt door vrouwen. Maar op een dag komt er een schip van een ander continent aan die het land wil veroveren.
   Veel van de thema's in het boek - oorlog, milieuvervuiling, sociale problemen - zijn nog steeds actueel. Dat is literatuur: nieuws dat nieuws blijft.

8 februari 2024, Steven Verhelst

Suikervrij

Om iets aan gewicht kwijt te raken, ben ik niet alleen tijdelijk gestopt met het drinken van alcohol. Ik eet ook niets meer waar toegevoegde suikers in zitten. Geen jam, geen chocolade, geen koekjes, geen snoepjes, geen mueslirepen, zelfs geen vleeswaren, want zelfs in kipfilet zit toegevoegd suiker: bruine streepjes van caramel om de illusie te geven dat het gegrild is.
   Waar voedsel wordt geproduceerd, wordt de boel in de meeste gevallen bedonderd.
   Het best gril je je eigen kip, of word je vegetariër.

5 februari 2024, Steven Verhelst

Dry January

Net als vorig jaar heb ik meegedaan aan 'dry January' - een maand geen alcohol drinken. En ik doe er nog een schepje bovenop: in februari is het in België Tournee Minerale. Ook een maand geen alcohol drinken. Daarna heb ik me voorgenomen om zelfs in maart en april niets te drinken, totdat ik de halve marathon gelopen heb, die ik mij voorgenomen heb te lopen in de eerste week van mei. Het liefst in een nieuw persoonlijk record.

1 februari 2024, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden