banner
Afzien

In oktober en november vorig jaar heb ik wegens een lichte voetblessure weinig hardgelopen. Dit jaar begon ik het jaar goed, met drie keer hardlopen per week. Maar een griep gooide mijn hardloopschema door de war.
   Nu ben ik weer terug op de been, en vandaag liep ik mijn eerste intervaltraining van het jaar.
   Afzien was het. Mijn beste kilometersprint was slechts een paar seconden sneller dan de gemiddelde kilometertijd die ik later dit jaar op mijn tien kilometer wil lopen.
   Ik heb mij de afgelopen drie jaren elk seizoen weer kunnen verbeteren. En al bieden prestaties uit het verleden geen garantie voor de toekomst, voorlopig hou ik de moed erin.

27 januari 2024, Steven Verhelst

Geen slee

Afgelopen weekend gingen mijn zoon en ik naar het park, waar je vanaf een besneeuwde heuvel  naar beneden kon glijden. Een slee hadden we niet, maar zittend op een plastic zak ging het ook.
   We roetsjten beide naar beneden, want de sneeuw op de heuvel was al platgetreden door andere kinderen die met een slee naar beneden waren gegaan.
   Voor een  uurtje voelde ik mij weer kind. Daarna liepen we met koude voeten weer naar huis, waar niet alleen de volwassenheid maar ook een warme chocolademelk wachtte.

22 januari 2024, Steven Verhelst

Het Fargogevoel

Er viel sneeuw in Leuven. Meer dan er in de afgelopen vijf jaar tesamen, leek het.
   Mijn buurvrouwen en ik waren tegelijkertijd de sneeuw van onze stoepen aan het scheppen. Een soort saamhorigheidsgevoel daalde op mij neer.
   De witte wereld deed mij denken aan de film Fargo, aan de scène waarin een politieagent een buurtbewoner ondervraagt die sneeuw aan het ruimen is. Het ging over een verdacht persoon. Een persoon die er merkwaardig uitzag.
   In Fargo gebeuren dingen waarbij saamhorigheid geen rol speelt. Desondanks blijft het een van mijn favoriete films van mijn favoriete regisseurduo, Joel en Ethan Coen.

18 januari 2024, Steven Verhelst

De koorts en de hoest

Ik had al een meer dan een halve week koortsaanvallen. Dan weer had ik bijna 39 graden, en na een nacht goed slapen onder een laag van drie dekens, werd ik in klam zweet wakker en was de koorts weg. Zo herhaalde zich dat elke 48 uur.
   Een typisch verschijnsel van malaria, dacht ik, die terugkerende koortsen. Maar hoe raak je in de winter in België besmet met de malariaparasiet?
   Niet veel later kreeg ik last van hoestbuien, veroorzaakt door een irritant kriebelen in mijn luchtpijp. Op die manier heb ik een paar jaar geleden een aantal ribben gekneusd, en kon ik een week of vijf alleen met pijn ademen. Nu gaf de huisarts me een recept voor een hoestdrank met codeïne mee. Dat vermindert je hoest, maar ook je fitheidsgevoel.
   Het lichaam geneest zich vanzelf. Tot het zo ver is, onderdruk ik de symptomen.

16 januari 2024, Steven Verhelst

Doel 1

moddersporen

Afgelopen weekend bracht ik mijn dochter - zij in de fietskar, ik op de fiets - naar een verjaardagsfeestje in de buurt van Wezemaal-Rotselaar. Niet ver daarvandaan zat het Sven Nys Cycling Center, nog zo'n vijf kilometer verder fietsen.
   Ik fietste erheen en betaalde de luttele drie euro toegang. Te geef, voor een wielerfan als ik.
   Het museum was vrij klein, maar er was veel te zien, en de veldrijhelden van welleer - Reinier Groenendaal, Adri van der Poel, Danny De Bie, Paul Herygers, Wout Van Aert, Matthieu van der Poel, en natuurlijk ook Sven Nys - gingen weer leven.
   Buiten stond ik even te kijken naar de sporen in de modder - stille getuigen van de GP Sven Nys, nog geen week geleden. Daarna sprong ik terug op de fiets.
 Hiermee was een van de eerste doelen die ik mij voor 2024 had gesteld, al bereikt. Misschien werd dit een productief jaar.

11 januari 2024, Steven Verhelst

Taalpurisme

glazuurverzorging

Vlaanderen staat bekend om haar taalpurisme - maar hoe zit het in de praktijk?
   Ik vroeg het aan een collega, maar woorden als webstek (voor website), droogzwierder (voor centrifuge) en geldbeugel (voor portefeuille) gebruikt hij niet.
   Ik dacht eraan toen ik op mijn tandpastaverpakking de uitdrukking "Advanced glazuur verzorging" las. Ten eerste is glazuurverzorging natuurlijk één woord, maar kan er niet gewoon "geavanceerd" staan? Of misschien nog beter: hoogstaand?

7 januari 2024, Steven Verhelst

IKoers

koers

Onder de kerstboom lag voor mij onder andere bovenstaande scheurkalender. Met elke dag informatie of een anekdote over wielrennen. De meest interessante zullen een inspiratie vormen voor wieler-gerelateerde blogs op deze site - al kan ik natuurlijk altijd uit mijn eigen geheugen putten.
   Zoals die keer dat ik als kind met mijn familie in de Vogezen op vakantie was, begin jaren 90.. Toen we Karlsruhe bezochten, was er toevallig een criterium, en aan de kant van de weg zagen we een auto stoppen, waaruit Tony Rominger (met vrouw en fiets) uitstapte. Hij was ooit winnaar van de Vuelta (3x) en de Giro (1x). In 1993 werd hij 2e in de Tour en won de bolletjestrui.
   In een sigarenwinkeltje mocht ik snel een opschrijfboekje gaan kopen, zodat ik Rominger om een handtekening kon vragen. "Oktavheft" stond er op de voorkant van het boekje - dat weet ik nog. Als het goed is, heb ik die nog ergens in een doos op zolder liggen. De Nederlandse wielrenner Ad Wijnands, tweemalig etappewinnaar in de Tour, was ook van de partij, en zijn handtekening staat ook in dat Oktavheft.
   Zulke herinneringen staan er natuurlijk niet in de scheurkalender, maar wel af en toe op deze blog.

4 januari 2024, Steven Verhelst

IBaaldag

Sven Nys cycling center

Het jaar begon met een baaldag.
   Op 1 januari vindt traditioneel de veldrit GP Sven Nys plaats, in het plaatsje Baal, niet heel ver van mijn woonplaats. Dit jaar deden bijna alle grote namen mee. Wout Van Aert,Matthieu van der Poel, Tom Pidcock, Lars van der  Haar, Thibau Nys, Michael Vanthourenhout...
   Helaas was ik tijdens de cyclocross nog op weg naar huis vanuit Düsseldorf, waar ik bij vrienden oud-en-nieuw gevierd had.
   Sven Nys, ook wel de kannibaal van Baal genoemd, heeft in zijn geboorteplaats een Cycling Center - een soort museum met een offroad parcours erbij. Misschien moet ik daarnaar in 2024 maar eens een bedevaart maken.

2 januari 2024, Steven Verhelst

2023

In 2023 liep ik een nieuwe beste tijd op de 10 kilometer, en ik maakte eindelijk een fietsbedevaart naar het standbeeld van Eddy Merckx dat voor zijn geboortehuis staat, niet ver van mijn woonplaats.
   Dat waren zo'n beetje de highlights van het jaar.
   Tenminste, degene die ik me zo 1-2-3 kon herinneren. Voor de andere momenten heb ik altijd mijn eigen blog om na te lezen...

1 januari 2024, Steven Verhelst

In deze link een selectie van blogs van 2023.

31 december 2023, Steven Verhelst

Archief 2024


www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden