banner
Hij begint!

Tour de France

Vandaag begint hij weer: die schitterende Tour de France!.

29 juni 2024, Steven Verhelst

Morgan Spurlock

Vorige maand overleed televisie- en filmmaker Morgan Spurlock. Hij was het bekendst door zijn documentaire-film Super Size Me, maar  maakte ook de televisieserie 30 days en een aantal andere documentairefilms.
   Rond Super Size Me heerst tegenwoordig enige controverse, want Spurlock bekende dat hij tijdens de film ook stevig alcohol dronk. Verschillende mensen hebben Spurlocks 30 dagen McDonalds dieet nagedaan, maar zonder veel in gewicht toe te nemen. Maar zij combineerden het meestal ook met extra lichaamsbeweging - iets wat Spurlock juist voorkwam, omdat de meeste Amerikanen ook te weinig bewegen.
   In elk geval heeft hij ervoor gezorgd dat er een (kleine) verandering heeft plaatsgevonden bij de fastfood restaurants. Toch lijdt een steeds groter deel van de bevolking aan overgewicht. Terwijl het toch geen toverformule is: een actief leven en niet te vet en te zoet eten.

24 juni 2024, Steven Verhelst

Ik, Jan Cremer

Jan Cremer

Gisteren overleed Jan Cremer, schrijver en kunstenaar.
   Zestig jaar geleden kwam zijn roman Ik, Jan Cremer als een bom de Nederlandse literatuur binnen. Vanaf het verschijnen van de eerste druk stond er al "de onverbiddelijke bestseller" op de cover. Maar een bestseller werd het, mede door de expliciete beschrijving van seks.
   Ik las het boek pas in de jaren 90. Waar het precies over ging, weet ik niet meer. Ik weet alleen nog dat het las als een trein.
   Mijn favoriete korte verhaal van Jan Cremer is misschien dat over een jongen die op het knapenkoor zit, en om indruk te maken, een radio-optreden verstoort en vervolgens van het koor wordt geschorst. "Eenzaam liep ik die late avond door de donkere, natgeregende en verlaten straten naar huis."

20 juni 2024, Steven Verhelst

De bal is rond, maar het fietswiel ook

Vandaag begint het EK voetbal in Duitsland. Veel zal ik er niet van zien, want ik ben geen fan van voetbal. Wel wielergek, dat weet u als lezer waarschijnlijk wel. Nog vijftien dagen en dan begint de Tour de France. Want niet alleen de bal is rond, maar ook het fietswiel. En waar gefietst wordt, gebeuren gekke dingen en worden helden geboren.

14 juni 2024, Steven Verhelst

Stemmen

stemplicht

Ik ben Nederlands staatsburger, dus in België mag ik niet stemmen voor het parlement. Maar wel voor het Europaparlement. Ik had mij geregistreerd en kreeg via de post de oproep om te stemmen.
   Stemmen moet, want in België bestaat er een opkomstplicht. Kom je niet, dan riskeer je een boete van 40 of 60 euro, geloof ik. Maar in de praktijk wordt ie nauwelijks uitgeleeld, heb ik gehoord.
   Toch ging ik maar stemmen. Er stonden flinke rijen, want de Belgen stemden vandaag ook voor het federaal parlement en het gewestelijk parlement. In Vlaanderen stonden de rechtse partijen bovenaan in de peilingen, in Wallonië de linkse partijen. Het zal waarschijnlijk weer lang duren voordat er een regering gevormd kan worden. België heeft wat dat betreft het wereldrecord met 541 dagen. Zo lang duurde het na de verkiezingen in 2010 voordat er een regering werd gevormd. Gelukkig bestaan er ook nog de gewestelijke regeringen, zodat politieke beslissingen wel kunnen doorgaan.

9 juni 2024, Steven Verhelst

Haribo

Ik ben nooit fan geweest van gummibeertjes - die snoepjes van Haribo. Of eigenlijk van alle soorten gummisnoepjes. Kersen, smurfen, snoepsleutels.
   Toen ik in Bonn was, kwam ik uiteraard langs een Haribo winkel. Want de 'bo' in Haribo staat voor Bonn. Hans Riegel was de oprichter van Haribo en gebruikte de letters van zijn naam en de plaats waar hij was geboren en het bedrijf registreerde. Binnen kocht ik twee zakken snoep - niet voor mijzelf, maar mijn kinderen zouden er waarschijnlijk wel raad mee weten.

6 juni 2024, Steven Verhelst

Bonn

Beethoven's geboortehuis

Voor een lezing op het departement farmacie nam ik gisteren de trein naar Bonn. In de ochtend was ik vrij en liep ik door de stad.
   Ooit was ik in Bonn geweest, maar ik kon me er weinig van herinneren. Nu zag ik paleizen, de Munster, het stadhuis en het geboortehuis van Beethoven, van wie ik niet wist dat hij in Bonn was geboren. Hij heette trouwens Ludwig van Beethoven (niet 'von'), en DNA onderzoek heeft zelfs aangetoond dat hij geen echte 'Van Beethoven' was, maar of hijzelf, of zijn vader, grootvader of overgrootvader een koekoekskind was, kon niet worden achterhaald.
   In elk geval nam ik een foto van het geboortehuis, nu dienstdoend als museum, en vervolgde mijn tocht door Bonn.

4 juni 2024, Steven Verhelst

Suboptimale voorbereiding

Gisteren liep ik de Jeezekesloop in het dorpje Wezemaal, niet ver van mijn woonplaats. Het is een 10 km hardloopwedstrijd over een paar heuvels in het Hageland, met op de top van een van de heuvels een groot Christusbeeld.
   Het was een zwaar parcours, want het was flink steil, en deels over onverharde wegen, grasvelden en modderpaden. Vlak voor me gleed er iemand weg, die ik nog net kon ontwijken.
   Mijn voorbereiding was ook niet optimaal geweest - ik minder getraind en voorafgaand aan de wedstrijd had ik een flinke hoeveelheid Indische curry met rijst als lunch genomen. Een fortuinlijke keuze was dat niet, maar ik mocht nog van geluk spreken dat het geen Vindaloo was.
   Tot grote hoogte steeg ik niet, maar ik was nog altijd sneller dan in mijn dertiger jaren op vlak parcours, dus tevreden reed ik op mijn fiets weer naar huis.

3 juni 2024, Steven Verhelst

Zeeën van tijd

testbeeld

Roland Garros is al een week geleden begonnen, en ik heb er nog niets van gezien.
   Toen ik tiener was, keek ik vanaf de kwartfinale bijna elke wedstrijd. Daarna volgde Wimbledon, de Tour de France en in sommige jaren het EK of WK voetbal en de Olympische zomerspelen.
   Sommige Touretappes keek ik van begin tot einde. Vier, vijf, zes uur achter elkaar. En vijfsetters waren ook uitputtingsslagen, niet alleen voor de spelers, maar ook voor de televisiekijkers.
   Ik ging ook nog een paar keer per week zelf tennissen, twee keer per week zwemmen en een paar keer per week hardlopen. En ik las elke week een boek.
   Ik moet zeeën van tijd hebben gehad.
   Tegenwoordig is er stress. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor jongeren. Keuzestress - want er is té veel. Het zou goed zijn als sociale media af en toe eens op testbeeld zou gaan.

2 juni 2024, Steven Verhelst

Jaar van de slak

Hondenweer, pestweer, pokkenweer, takkenweer, kloteweer, kutweer - het kan me niet schelen hoe je het noemt. Het houdt maar niet op met regenen.
   De akkers liggen er zompig bij en boeren kunnen met de trekkers het land niet op.
   De tuinen zijn nat, en onze tuin zit vol slakken.
   Je kunt ze elke ochtend verzamelen en in de biobak gooien, maar er komt geen einde aan het leger naakt- en huisjesslakken die bloemen en groenten wegvreten. 2024 is het jaar van de slak, dat staat wel vast.
   Intussen doe ik 's ochtends, als iedereen nog slaapt, stiekem een zonnedans.

1 juni 2024, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden