banner
20 jaar

promotie

Deze week is het 20 jaar geleden dat ik mijn doktorstitel haalde.
   Het was op 24 maart 2004 aan de universiteit Leiden.
   Bij de onderzoeksgroep waar ik mijn promotieonderzoek had gedaan, was het een gebruik om op de ochtend voor de verdediging van het proefschrift een borrel te drinken met promotor, co-promotor en paranimfen.
   Ik had een fles Vlaardingse schelvispekel meegenomen, want van jonge jenever, die er normaal werd geschonken, was ik niet zo'n fan.
   De borrel viel bij mij meer in de smaak dan bij de anderen, maar dat is een detail.
   De dag zelf verliep vrij ontspannen. Na de borrel en taart, ging ik met mijn paranimfen lunchen en verkleedden we ons in het verplichte rokkostuum. Daarna bezochten we nog kort de Hortus Botanicus om nog even de gedachten bij iets anders te hebben. In de namiddag vond de verdediging plaats, en na het overhandigen van de oorkonde door Prof. Jacques van Boom mocht ik mijzelf "dr." noemen.
   Er was een receptie, een etentje, en een feest (in De Grote Beer te Leiden), waarop flink werd gedronken en gedanst. Pas laat in de nacht (of vroeg in de ochtend) ging ik naar huis.
   Wat is er in de afgelopen 20 jaar gebeurd? Ik naar Stanford gegaan, met een kort bezoek aan het MRC Cambridge, ik ben mijn eigen laboratorium begonnen aan de Technische Unviersiteit München, ik ben daarna aan het Leibniz Instituut verbonden geweest, voordat ik mijn huidige positie aan KU Leuven kreeg.
   In de tussentijd ben ik zeker een betere wetenschapper geworden. Want uitgeleerd raak je nooit.

28 maart 2024, Steven Verhelst

Muskusrathallucinatie

De ochtend gloorde al toen ik aan mijn hardloopronde begon. In het duister zag ik iets over de weg rennen. Het was de dik en harig voor een kat. Was het een bever, een otter, een muskusrat? Of een kleine weerwolf die zich uit de voeten maakte, voordat het licht zou worden?
   De volle maan stond aan de hemel en scheen door een paar slierten nevel heen. Ze leek zich steeds sneller naar beneden te bewegen om plaats te maken voor de opkomende zon. Hallucineerde ik of tolde mijn hoofd van vermoeidheid?
   Ik bleef naar de maan kijken, tot die achter de bomen en huizen verdween en mijn rondmalende benen mij eindelijk thuis brachten.

25 maart 2024, Steven Verhelst

De klassiekers

Omloop Het Nieuwsblad is vorige maand al verreden, en geldt als de officiële start van het wielerseizoen op de weg. Morgen is de semiklassieker Gent-Wevelgem, een voorproefje van de klassiekers De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, De Amstel Goldrace en Luik-Bastenaken-Luik.
   Net als vroeger zal ik achter de TV zitten. Behalve bij de Brabantse Pijl - daar kijk ik live naar de start, want die is in Leuven.

23 maart 2024, Steven Verhelst

Trainen bij het ochtendgloren

Om te trainen voor de halve marathon ga ik een paar keer per week tussen half zes en kwart voor zes de deur al uit. Het is nog donker, maar niet lang erna begint de lucht lichter te kleuren. De wereld verandert van zwart naar donkergrijs, en nog later op mijn ronde naar lichtgrijs. Hier en daar gaat het licht achter een raam aan. Ik kom een enkele fietser tegen. En nog een. Ik hoor een eekhoorn wroeten in de berm, op zoek naar een verstopte noot. En in elke boom langs de weg piept een vogel, alsof ze me willen aanmoedigen om de eindstreep bij mijn huis te halen.

19 maart 2024, Steven Verhelst

Andrei Kivilev & de fietshelm

In mijn wielerscheurkalender las ik dat Andrei Kivilev vandaag 20 jaar geleden overleed, na een val en een schedelfractuur de dag ervoor, tijdens een etappe in Parijs-Nice. Niet veel later volgde de helmplicht. Ruim tien jaar eerder waren er al plannen geweest voor het verplicht dragen van een helm, maar die werden door een staking van de renners in de Tour de France, onder leiding van onder andere Laurent Fignon, wiens lange haren altijd wapperden in de wind, de kop ingedrukt.
   Nu is de helm niet meer weg te denken uit het wielrennen. En ook op straat zie je steeds meer mensen met een fietshelm. Terecht natuurlijk, want wij zijn ons brein - maar dat is een ander verhaal.
   Terug naar de koers en de helm. Nu komen er steeds meer futuristische helmen om nog meer windweerstand weg te nemen, en gaat men waarschijnlijk weer regels maken. Dit keer tegen de (vorm van de) helm.

13 maart 2024, Steven Verhelst

Tevredenheid, spierpijn en Bart Veldkamp

Gisteren liep ik mijn eerste 10 km loop van dit jaar - bij Regio Atletiek Mechelen.
   Het was een graad of tien, bewolkt, droog en eigenlijk prima loopweer.
   Zou ik als een Bart Veldkamp van start gaan? In elke wedstrijd die hij reed, leek hij wel weg te gaan op het schema van het wereldrecord. Of in elk geval zijn persoonlijk record.
   Het wereldrecord zat er voor mij niet in, maar misschien wel een persoonlijk record.
   De eerste twee kilometer gingen super makkelijk, en zat ik al tien, vijftien seconden voor op schema.
   Ik nam bewust wat gas terug om niet in te storten, maar bleef goed tempo lopen. De laatste kilometer perste ik er nog alles uit. Sneller ging niet met dit lichaam.
   Uiteindelijk was ik 5 seconden sneller dan mijn beste tijd tot nu toe.
   Die avond overheerste de tevredenheid, en de spierpijn.

11 maart 2024, Steven Verhelst

Wonder of wonderkind

De afgelopen dagen vond het WK sprint plaats, en vandaag en morgen is het tijd voor het WK allround. Op de schaats natuurlijk. Beide in Inzell.
   Het wonderkind op de sprint, Jordan Stolz, had zich tegen de verwachtingen in afgezegd voor de WK sprint, en zich ingeschreven voor de WK allround.
   Vandaag heb ik met verbazing zitten kijken. Na dag 1 staat Stolz flink voor op Patrick Roest - vooraf de grootste favoriet voor de titel. Op de 1500 meter moet Roest al ruim 3 seconden goed maken, terwijl hij waarschijnlijk juist tijd zal verliezen. Dan zal er op de 10 kilometer een wonder moeten gebeuren.
   Een wonder of een wonderkind - daar zal het om draaien.

9 maart 2024, Steven Verhelst

Kokos en Flamingo

Flamingo

In ons bad staat een fles doucheschuim met kokosgeur.
   Als ik douche en ik doe mijn ogen dicht, lijkt het alsof ik weer in Flamingo hotel & casino, het oudste op de legendarische Strip in Las Vegas. Daar ruikt het in de speelruimtes altijd licht naar kokos, en niet omdat er te vaak pinacoladas of Bahama-mamas op de grond zijn gemorst. Het zit in hun luchtverfrisser - waarschijnlijk om de zweet en alcoholgeur van de gokkers te verdrijven.

3 maart 2024, Steven Verhelst

7 jaar vader

Vandaag ben ik precies zeven jaar vader.
   Zeven.
   Vanochtend at ik eenhoorntaart als ontbijt, en dacht ik aan mijn leven als zevenjarige.
   Wat weet ik nog van toen ik zeven jaar was?
   Dat er pannenkoeken waren op mijn verjaardag. Dat ik niet goed naar de bodem van het zwembad kon duiken. Dat ik een pistool met pingpongballen wilde kopen, tijdens onze vakantie in Zuid-Frankrijk. Dat ik, toen ik een ijsje mocht kopen, de namen van de Franse smaken door elkaar haalde, en geen fraise kreeg, maar vanille.

1 maart 2024, Steven Verhelst

Extra

Vandaag was een extra dag om plezier te hebben zonder dat je daar ouder van wordt.
   Het is natuurlijk ook een dag die je extra moet werken zonder dat je daar meer maandsalaris voor krijgt.
   Misschien is dat het verschil tussen de optimist en de pessimist.

29 februari 2024, Steven Verhelst

www.stevenverhelst.nl


Want zelfs de raarste wereld dient beschreven te worden